Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale taki opis jak tam to można dać 95% gatunków mbuny, czyli wg tamtego opisu - wszystkożerny, bo większość roślinnego i trochę mięsnego.

http://www.malawicichlidhomepage.com/aq ... bamba.html

cynotilapia roślinożerna?

http://www.malawicichlidhomepage.com/aq ... lmutt.html

tu masz perlmuta, gdzie piszą że w naturze jest larwy owadów, ale w akwarium już dajemy głównie płatki i kryll z artemią.

http://www.malawicichlidhomepage.com/aq ... abido.html

tu piszą, że żywi się glonami z kamieni...

dla mnie te opisy gatunków są mało wiarygodne, a obserwacje bazują na pojedynczych osobnikach...

Opublikowano

Kis - to kup sobie Yelowka i Auratusa i przeprowadz sobie obserwację sam ;)

odbiegamy od tematu a widzę ze ani ja ciebię nie przekonam ani na odwrót.

Patrząc na to co mówisz kulfony to też wszystkożercy, bo w ograniczonych ilościach zjedzą rónież w naturze mięsko.

Opublikowano

Z moich osobistych obserwacji wynika że auratus jest roślinożercą na tej samej zasadzie co red. Moje auratusy w akwarium zajmowały się przeważnie polowaniem na ślimaki ;)

Opublikowano

trochę w porę się budzicie z tą wszystkożernością auratusów :)

bo chyba odkąd jestem na forum to jest pierwszy temat w którym auratusa nie traktuje się jako roślinożercy.

To że ryba taka jak auratus wparza ślimaki nie świadczy jeszcze o tym że to mięsożerca :)

Tak jak mówicie pewnie macie rację ja jednak staję przy swoim i dalej będę uważał auratusa za roślinożercę.

Gdybając nad jego wszystkożernością to rzeczywiście zjadajac glony rzeczywiście czasami coś sie zapęta w te glony i auratusik z chęcią zje takie mięsko, jednak wrzucenie go do akwarium z mięsozercami jako wszystkożercę i karmienie go w większosci mięskiem przekona was że jednak taka dieta nie będzie mu służyć.

Mutra - mówisz że miałeś/masz auratusa u siebie - jak go karmiłeś mięskiem czy aratus zachowywał sie tak jak powinien, czy był raczej bardziej spokojną rybką niż to opisują?

Opublikowano

Nie mam takich doświadczeń. Był w obsadzie która "jechała" na pokarmach roślinnych. (wtedy z tego co pamiętam był w jednym zbiorniku z caeruelusem i redami) i jako jedyny dobierał się do ślimaków. Wykazywał też zainteresowanie bananami jako jedyny z obsady a krewetki wciągał bardzo chętnie :wink:. Z drugiej strony jak podawałem mlecz to jadły go tylko yellowy.

Jeszcze w kwestii tego co powiedziałem o wszystkożerności auratusa: Auratusa miałem na tyle krótko że trudno mi się jednoznacznie wypowiadać na temat jego preferencji. Wszyscy znamy jednak opowieści o auratusach karmionych (dawniej) ochotką i sercem wołowym. Skłaniałbym się więc do tego że nie można jego "roślinożernych" skłonności przeceniać. Nie wsadziłbym go do zbiornika z obsadą typowo mięsożerną ale wydaje mi się że bez problemu można go uwzględniać w obsadach z większością mbuny. Nie sądze aby jego wymagania pokarmowe były tak istotne jak w przypadku demasonów albo trevków. Tym bardziej biorąc pod uwage to że podlega selekcji hodowlanej najdłużej ze wszystkich pyszczaków.

Opublikowano
. Nie sądze aby jego wymagania pokarmowe były tak istotne jak w przypadku demasonów albo trevków.

Z tym się zgodzę w 100%

O tym kim jest auratus byśmy musieli spytać sie jakiegoś ichtiologa albo innego fiziologa ;) ktory rozciął by rybę, zbadał przewód pokarmowy i na tej podstawie orzekł by czy to roślinożerca czy wszystkozerca.

Opublikowano

a to akurat Yaro mam przerobione: widziałem od środka yelowa i auratusa, co prawda długości jelit nie liczyłem i współczynnika do długości ciała (a to dosyć istotne) ale wyglądały podobnie.

Opublikowano

Mam parallelusy, bardzo podobny gat do auratusa, tez ma taki wydłużony pysk. Te ryby bardzo rzadko widzę, by skubały gloniska, częściej kopią w piachu i go przesiewają. Ale to jeszcze w przypadku moich 4 osobników o niczym nie świadczy.