Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam śliczne Cyrtocara Moorii 2 samiczki i jednego samca wycierają się co najmniej raz na 6 tygodni mają pełne pyszczki ikry około 70 80 ziaren podchodziły do tarła już z 5 razy ale nigdy nie donosiły ikry ani w głównym zbiorniku ani po oddzieleniu do kotnika zawsze wypluwają albo zjadają inne ryby dotrzymując bez żadnych problemów co jest nie tak prosze o rade pozdrawiam

Opublikowano

tak to ja mam baniaczek 260l fakt jest przerybione i troche za zielone jak na malawi ale mi się podoba i to chyba oto chodzi ryby mają tam bardzo dobre warunki oczym świadczy fakt ze często podchodzą do tarła i już doczekałem się wielu młodych mam problem tylko z tymi Cyrtocara Moorii czy powodem tego że nie donoszą może być przerybienie ale już prubowałem ją odstawiaś do kotnika ale nie daje to efektów pozdrawiam

Opublikowano

A może masz same samice ? U mnie widziałem jak samica protomelas spilonotus tanzania sama składała ikrę i brała do pyska /dodam że mam również samca, ale jakoś chyba nie miał ochoty/, oczywiście nic z tego nie wyszło. Może u Ciebie tarło symulują dwie samicę i ikra nie jest zapłodniona co powoduje brak narybku, przecież tu płeć trudno odróżnić ponoć.

Opublikowano

nie napewno nie mam samca i samice bardzo łatwo je rozróżnić samica ma ciemne plamki i jest skromniej ubarwiona samiec jest większy i ma pasy zamiast plam i dużo dłuższe i bardziej niebieskie płetwy to nie w tym problem ale dzięki pozdro

Opublikowano

zawsze uważłem, że wśród nas są same głąby - nikt nie wie jak odróżniać płeć a to takie proste :/

Opublikowano

yaro nie to miałem na myśli :!: , napisałem że u tego gatunku trudno płeć rozróżnić ponoć, a dlatego ponoć bo nigdy tych ryb nie miałem a wyczytać można np coś takiego "DYMORFIZM: Samiec większy i intensywniej ubarwiony" co nie jest aż tak dużą różnicą żeby się na kilometr rzucała w oczy chyba, że samiec jest dwa razy większy; skoro kolega z łatwością rozróżnia płeć u Cyrtocara Moorii, to pozostaje oddać nasienie samca do analizy :D , może dotknęła go niepłodność albo sprawdzić parametry chemiczne wody, których zły poziom powoduje brak potomstwa

Opublikowano

znów miałem z rana tarełko zostawiam ją w głównym baniaczku trzymajcie kciuki może tym razem donosi a jeśli ktoś ma inny pomysł to napiszcie pozdrawiam :D