Skocz do zawartości

Ogromny problem z glonami :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam ogromny problem z glonami nie potrafie sobie z nimi żaden sposób poradzić posiadam zbiornik o wymiarach 135x35x50cm.Hoduje w nim 2 gatunki pyszczaków maylandia-estherae red i demasoni. Pokrywa została zrobiona własnoręcznie i zakupiłem oświetlenie przez internet link http://www.zoolight.pl/product-pol-387- ... e-865.html i chyba w tym tkwi problem pojawienia się glonów. Poprzednie oświetlenie składało się ze zwykłych żarówek 2x40wat glon występował ale nie tak intensywnie jak przy nowym oświetleniu. Postanowiłem kupić nowe oświetlenie ponieważ podczas karmienia moje pyszczaki mocno chlapią woda i niestety rozgrzane żarówki pękały i szkoło znajdowało się wewnątrz akwarium. Kolejnym powodem zmiany oświetlenia byŁo pojawienie sie glonów pędzelkowatych na roślinach z gatunku Cryptocoryne aponogetifolia. Rośliny zaczeły gnić i akwarium straciło swój urok dlatego postanowiłem kupić nowe oświetlenie i stało się jeszcze gorzej niż było. Przednia szyba w kilka dni potrafi zostać pokryta całkowicie glonem, kamienie oraz łupki są całkowicie zielone. Wydaje mi się ze że są to glony z gatunku : Zielence,Sinice, okrzemki oraz glony pędzelkowate. Stosowałem różne preparaty np. Tetra Algumin albo Tetra AlgoStop depot i nic nie pomaga. Proszę o fachowa odpowiedz osób które miały z tym problemem doczynienia albo maja wiedze w tym zakresie. Odpowiedzią mi w czym twki problem może w złych świetlówkach czy może złe parametry wody. Pozdrawiam

Opublikowano

Podaj parametry wody, jaka filtracja, ilość ryb, bo oświetlenie to tylko jeden z czynników powodujący wzrost glonów.

Jeśli masz te świetlówki które są w zestawie to nie powinny powodować nagłego wzrostu glonów.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o parametry wody to nie potrafie odpowiedziec bo nie mam żadnych testerów.Obsada pyszczakow skałada sie z 6 sztuk red dorosłych i 6 demasoni młodych .Filtracja odbywa sie za pomocą filtra kubełkowego Tetra ex 1200 i wewnetrznej pąpkli tez z tetry.

Opublikowano
Wydaje mi się ze że są to glony z gatunku : Zielence,Sinice, okrzemki oraz glony pędzelkowate.

No to sinicami bym się martwił - o ile to sinice :)

Opublikowano

Bez parametrów to sobie możemy gdybać do końca świata. Wysyp glonów po wymianie świetlówek może jak najbardziej być tą zmianą spowodowany (pośrednio) jeżeli poprzednie świetlówki były mocno wyeksploatowane a woda była dość żyzna. Kup testy - podaj parametry(+filtracja,obsada,karmienie, wielkość i częstotliwość podmian) . Wtedy będzie można coś jednoznacznie powiedzieć.