Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Jestem tu nowy, więc z góry przepraszam jak coś będzie nie tak.

Chcę na dniach kupić akwarium z całym osprzętem. Zastanawiam się nad takim kompletem:

- Akwarium profilowane 80x35x50 140l z pokrywą (2x18w)

- Szafka http://www.diversa.info.pl/prod_202_Sza ... 5x60_.html (martwię się nad wytrzymałością:/)

- Filtr- turbo filter 350 aquael

- Grzałka Aquael 150W

- Podłoże- piasek kwarcowy

- Dekoracje- piaskowiec żółty, biały

- Tło (myślę, żeby na dodatkowy kawałek szyby o wymiarach tylnej ściany akwarium przykleić na sylikon akwarystyczny płaskie łupki bazaltu lub czegoś podobnego)

W akwarium będą pielęgnice i/lub pyszczaki. To nie będzie moje pierwsze akwarium (poprzednie 45l). Poradzcie czy byście coś zmienili? Może macie jakiś sprawdzony sprzęt który możecie polecić? Czy pomysł z tym tłem jest dobry czy to nie wypali? Akwarium ma stać na piętrze przy ścianie nośnej prostopadle do tregrów moi rodzice martwią się o wytrzymałość stropu ponieważ dom ma ok 45lat a strop jest szlakowy. Moim zdaniem strop swobodnie wytrzyma, akwarium w końcu nie jest takie duże, czy może się myle i istnieje jakieś "zagrożenie"? Proszę o w miarę szybką pomoc.

Opublikowano

Bałbyś się postawić przy tej ścianie regeł z książkami? Nie? To dlaczego akwarium ma stanowić jakieś zagrożenie? Nie kupuj akwarium profilowanego, proste jest lepsze z wielu powodów:

-ma większą pojemnośc przy tej samej długości

-estetyka, nie zniekształca obrazu

-łatwiej czyścić

-w razie porysowania szyby można akwa odwrócić

Druga sprawa, przemyśl wymiary. Akwa dla pyszczaków im większe tym lepsze.

Opublikowano
no co do stropu to pojechales.. u mnie stoi baniak 450l na 2 pietrze, a koledzy maja i po 1000 literkow.......

Ja wiem, że wytrzyma tylko chce to udowodnić moim starszym bo oni zaczynają z tego powodu panikować

Opublikowano

zaloze sie ze szafka w ktorej masz ksiazki, czy ktokolwiek z domownikow bedzie ciezsza od tak malego akwa. btw. nie napelniaj wanny woda, bo cala napelniona to bedzie pewnie ze 400 kg :mrgreen: a jak strop nie wytrzyma ?:wink:

Opublikowano

otrzymałem właśnie meila od producenta powyższej szafki i twierdzi on że szafka nie wytrzyma 140l, maksymalnie wytrzyma 120l

czy możecie mi polecić jakieś szafki w miarę tanie pod podane przezemnie akwarium?