Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja obsada 270L akwarium to :

LABEOTROPHEUS TREWAVASAE ( 1x3 ),

LADOTROPHEUS SPRENGERAE ( 1x2 ),

PSEUDOTROPHEUS SOCOLOFI (2x4),

PSEEUDORTOPHEUS SAULOSI (2x5).

Od pewnego czasu oprócz narybku rasowego pojawiają się też kundle . Są w różnych odcieniach ( szare , ciemno szare , pomarańczowo brązowe ) u niektórych występują pionowe paski. Kilka sztuk ma typowy wygląd jak u TREWAVASAE.

Pytanie brzmi – Z którym z pozostałych trzech gatunków ten pyszczek może się krzyżować???

Opublikowano

w tych obsadach nie powinno dochodzić do takich rzeczy. Po drugie masz za małe akwa do tylu ryb.

Wracacjąc do pytania - myślę że kundelki już są dlatego że rodzice nie są pierwszej krwi

Opublikowano

Kolego Yaro. Z całym szacunkiem ale w tej obsadzie może dojść do krzyżowania się gatunków pomiędzy SOCOLOFI a SAULOSI. Lecz moim zdaniem to nie to. A co do ilości ryb w moim baniaku to mam odmienne zdanie.

Opublikowano
Kolego Yaro. Z całym szacunkiem ale w tej obsadzie może dojść do krzyżowania się gatunków pomiędzy SOCOLOFI a SAULOSI. Lecz moim zdaniem to nie to. A co do ilości ryb w moim baniaku to mam odmienne zdanie.

Moze i Saulosi i Socolofi mogą się krzyżować (choć pewności nie mam) ale raczej TREWAVASAE z tego nie wyjdzie

Opublikowano

Szanuję Twoje zdanie , na temat ilości ryb w tym akwarium , ale że jest ich o wiele za dużo , to jest fakt nie podlegający dyskusji.

Poza tym 270l i trewki?

Wolne żarty :mrgreen:

A saulosy i socolofi ?

No chyba , że na siłę je zmusisz do sexu.

Co do szarego narybku , mogą to być po prostu małe samce Trewów, ale to zależy jaką masz ich odmianę.

Opublikowano

Calkiem mozliwe, ze to "prawie" trewavasae... Nigdy nie slyszlam, zeby sie z rdzawymi krzyzowaly...

Moze znow bede zlinczowana, ale te 4 gatunki w 270l to pomylka. Dla samych kulfonow to jest malo... widziales kiedys dorosle i nie karlowate ryby tego gatunku?

Opublikowano

To, że nigdy nie wypowiadałem się na żadnych forach nie znaczy, że nie mam doświadczenia w hodowli ryb które hoduje 17 lat. Pysie trzymam od ok. ośmiu lat. Przewinęło się u mnie kilka gatunków i chyba się ze mną zgodzicie że łatwiej je nabyć niż potem zredukować obsadę. Często jedynym rozwiązaniem jest spuszczenie niechcianej rybki w muszli. Czego zaznaczam nigdy się nie dopuściłem ale tylko dlatego, że mój przyjaciel prowadzi sklep zoologiczny i pomaga mi znaleźć dla nich nowy dom. O ile samiczki są rozchwytywane to samczyka ciężko się pozbyć. Zadałem pytanie na forum bo dorobiłem się drugiego baniaczka 240L i zamierzam rozdzielić te cztery gatunki na 2 x 2 lub 1 x 3 a nie chce wystąpienia tego samego problemu po przeprowadzce.

A co do „kulfonów„ to proszę uwierzyć ale w akwarium o dł 150 cm, szer 45 i wys 40 mają się świetnie i karłowatość im nie grozi.

Opublikowano

Coz, pare postow wczesniej jeszcze sadziles, ze za wielu ryb nie masz jak na ten litraz, wiec ciezko wywrozyc z tego, ze ryby sa mlode i kupiles drugie akwarium, zeby rozdzielic posiadane gatunki, wiec spokojnie :]

Odpowiedz na swoje pytanie IMO juz dostales. Proponowano, zebys wkleil zdjecia tych kundli, a dla mnie najlepiej takze doroslych ryb. Bo w teorii nic z tego co masz krzyzowac sie ze soba nie powinno.