Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś pisałem już posta odnośnie doradzenia mi jaki filtr kupić do do baniaka 240l ( w przyszłości większy).

Doradzono mi abym kupił Eheima 2228.

Dzisiaj objeździłem trzy sklepy i tylko w jednym był był ten 2228 ale cena troche mnie przeraziła bo kosztował około 680zł i mie zauważyłem żeby w zestawie były jakies media filtracyjne. W chyba najlepszym trójmiejskim sklepie akwarystycznym sprzedawca doradził mi abym wziął Eheima 2217. Swoją propozycje motywował tym że jest to bardzo prosty filtr (starszy) i że nie ma się co w nim praktycznie zepsuć.Pokazywał mi również ten filtr w "akcji" czyli otwierał szafke pod naprawde imponującym zbiornikiem z paletami.Mówił rownież że do filtra nikt nie zaglądał od około roku.2217 przemawia do mnie również to że że przy 1000l/h pobiera tylko 20W. Tego 2217 moge jechać kupić nawet jutro za około 490zł, a jeżeli chodzi o ten drugi to pozostaje tylko szukanie w necie taniej bo prawie 700zł to napewno za niego nie dam. Prosze poradźcie coś. Czy lepiej dołożyć i kupić Profesionala(2228) czy zostać przy classicu(2217).Widze że na allegro można kupić 2228 za około 550 zł, ale nie weim czy chce kupować przez allegro bo później nigdy nie wiadomo jak z ewentualną gwarancją.

EHEIM 2228

Filtr przeznaczony do akwariów max 600l,

- posiada odłączalne końcówki węży,

- zintegrowany zawór odcinający,

- pojemniki na masy filtracyjne,

- wydajność pompy 1050l/h,

- objętość filtra 11l,

- objętość wypełnień 7,3l,

- moc 25W,

- wymiary: 41,5x21x21cm,

EHEIM 2217

Dane techniczne:

Wydajność: 1000l/h

Wysokość słupa wody: 2.3m

Pojemność filtra: 6.6l

Pojemność wypełnień: 6l

Pobór mocy: 20W

Wymiary: 205x400mm

Opublikowano

Witam.

Ja posiadam 2217 z drugiej ręki(dałem 150zł. na allegro).Robi u mnie jako biolog w 450l.Jest cichutki,nic nie cieknie.Do zalewania nie potrzebowałem żadnej rurki zalewowej,wystarczy podpiąć

wąż zasysający do wew.filtra :P .

Polecam

Opublikowano

Do 240l spokojnie powinien ci starczyć, oczywiście jak nie przerybisz zbiornika.

Jakie będzie w przyszłości akwarium to nie wiem bo nie napisałeś, więc ciężko gdybać.

Jednak ja lubie eheimy i te starsze modele są również warte zachodu.

Opublikowano

Po tym baniaku najprawdopodobniej będe miał 375l (150x50x50)czyli stopniowo w góre.

To może napisze tak, dziś zobaczyłem na allegro 2228+media za 517zł

http://allegro.pl/item816848567_filtr_zewnetrzny_eheim_professionel_2228_raty.html

a tego 2217 nie ma na allegro ale za to jest w sklepie niedaleko mnie kosztuje ok 490zł ale w zestawie nie ma medii.

Co do w/w aukcji mam jeszcze obawy co do gwarancji ponieważ nie jest to sklep stacjonarny tylko internetowy(brak możliwości odbioru osobistego)

Poczekam jeszcze chwile może ktoś jeszcze będzie miał coś do powiedzenia.

Opublikowano

Co do sklepu to się nie obawiaj,już kilka razy robiłem tam zakupy.To jest to samo co rybarium(ten sam właściciel,więc niema się co zamartwiać).Bardzo szybko wysyłają towar,nic nie było uszkodzone(ostatnio kupowałem tam świetlówki).

Opublikowano

bierz ten z mediami - teraz to prawie zadna różnica ok 30 zł, dokupujac media wyjdzie znacznie więcej.

poza tym eheim ma porządna ceramikę.

Opublikowano

Ok już po wszystkim, dosłownie dwie minuty temu kliknąłem na "kup teraz" (czyli ten 2228).

Mam nadzieje że będe zadowolonym użytkownikiem tego filtra.

Dzięki za wypowiedzi.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• A czemu nie ?  Ja bardzo dużo piszę codziennie zawodowo i nie mam już siły i przede wszystkim czasu na pisanie dla przyjemności 🤷‍♂️ Dlatego dla mnie osobiście spotkanie/spotkania to najważniejsze daty w kalendarzu... Szkoda, że jest nas na spotkaniach mniej, dlatego zachęcam każdego do przyjazdu tym bardziej, że jest dobre połączenie PKP z Prudnikiem. Zawsze będę mógł opowiedzieć o swoich doświadczeniach z drapolami choć nie wiem czy faktycznie kogoś to interesuje. Poszukam tez i wrzucę na KM krótki artykuł, który poczyniłem kilka lat temu w tym zakresie na przykładzie Aristochromis christyi, ukazał się on co prawda jedynie w języku angielskim ale mam gdzieś pewnie "rękopis".
    • A czemu nie tu? Wiele razy rozmawialiśmy, nie tylko w Pokrzywnej, ale nie jest moją rolą pisanie tutaj na temat funkcjonowania Twojego akwarium z drapolami😉
    • Wszyscy mają racje aaaale nie do końca 😉 ale na szerszą rozmowę zapraszam na spotkanie do Pokrzywnej ☝️😁 PS. @pozner z tego co ja pamiętam to byłeś przy wielu moich rozmowach właśnie w Pokrzywnej ale widocznie tylko ja byłem trzeźwy 😁😉🤣
    • Nie miałem nigdy poważnych drapoli w akwarium, ale moje doświadczenia z non mbuna oraz z pielęgnicami z Ameryki centralnej mówią że dobrym środkiem do rozładowywania agresji jest mocne przerybienie. Często propozycje obsad na tym forum czy w książce Wojtka Sierakowskiego mogą mieć rację bytu tylko do pewnego momentu. 13 ryb w 1400l to niezbyt wiele w moim odczuciu. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii z drapolami?
    • To prawda Regulowałem już kilka razy, ale w środku - pod szafką jakiś czas temu założyłem jeszcze drugi, mały zbiornik, 112lz pokrywą, przez to szafka jest dość często otwierana, a czasami nawet częściowo otwarta przez kilka h. Dodam, że ten sposób prowadzenia akwarium nie jest zbyt wygodny przy serwisie, więc nie polecam a szafkę bym musiał regulować w prawie każdy weekend 
    • Bardzo ładny baniak, konkret. Jedyne do czego się można przyczepić do regulacja drzwiczek pod nim 😅
    • @S_owa dzięki za super aktualizację  Wyjątkowo mnie cieszy, bo Twoja kronika zainspirowała mnie do wystartowania akwarium z drapieżnikami. Z takich predatorów kalibru XXL mam u siebie tylko samca Aristo. Zakładam, że moje akwarium finalnie może być dla niego za małe, ale postanowiłem sprawdzić co z tego wyjdzie przy założeniu, że będzie to tylko samiec bez partnerek do harcowania. Jak na razie spokojnie sobie rośnie i nie doskwiera innym lokatorom. Ku mojemu zaskoczeniu w składzie mieszkańców, najbardziej upierdliwy dla wszystkich jest samiec Stigmatochromis Tolae. Miałem 2 samce i 2 samice. Niestety przez niefortunny wypadek jedną samicę straciłem, druga nie wytrzymała presji dwóch samców 😕 Jednego samca sprzedałem bo mi było go już szkoda i ten ostatni, który pozostał potrafi być jak taka końska mucha na łące. Dokucza wszystkim. Ma swoją norę pod kaseciakiem i jego jedynym celem życiowym jest wyganianie wszystkich z tamtego rejonu. Potrafi dać popalić 1,5 razy większemu Nimbochromisowi Polistigma... Będę go musiał usunąć bo mnie już denerwuje.  Zazdroszczę widoku pielęgnującej maluchy samicy Nimbo. Nigdy nie spotkałem się z takim widokiem u moich pyszczaków.  Pozdrawiam 👋
    • Zdecydowanie brakuje tematów na dotyczących drapieżników, a jednak co raz więcej osób dysponuje pozornie większym baniakiem na poziomie np. standardowych 720l (200x60x60). Piszę ,,pozornie" bo to temat drapieżników, a ten litraż to fajna opcja przy mbunie albo przy rozsądnie dobranej obsadzie non mbuny, ewentualnie mixu non mbuny z małymi drapieżnikami. Piszę tutaj lekko ku przestrodze bo tych większych gatunków nie ma nawet co pchać do takiego zbiornika, no chyba, że jest to tylko akwarium przejsciowe. Wrzuciłem tylko 2 filmiki z Bucco ale samiec serio potrafi mocno stłamsić swoich ,,współlokatorów". Ogólnie od kiedy dołożyłem kryjówek jest wyraźnie lepiej, ale pierwsze tarło gdzie buzowały hormony, a 3 samice czekały w kolejce to reszta załogi mogła tylko cierpliwie czekać zajmując jedyne bezpieczne pozycję po drugiej stronie baniaka. Przez 1,5 roku funkcjonowania tego akwarium, z tego co kojarzę nie robiłem żadnej ingerencji w wystrój (ułożenie i liczbę kamieni/modułów), jednak samiec Buccochromisa zmusił mnie do szukania dobrego rozwiania, przez co w ciągu 2-3 tygodni trzy razy robiłem przemeblowanie w baniaku. 80cm głębi daje już pewne możliwości, dzięki czemu ryby mają zarówno dużo miejsca do pływania, jak i pole do ukrycia, czy przemieszania za/między modułami. Na początku ku mojemu lekkiemu zdziwieniu mało z tego korzystały i lewa strona zbiornika i tak należała do samca Bucco. Z czasem nauczyły się, że można umiejętnie się skryć przed wzrokiem dominującego Bucka. W moim zbiorniku pozostałe gatunki (nawet gdy nie było samca Bucco) nie robiły aż takiego spustoszenia w okresie tarła. Mój Fossorochromis ma minimalne potrzeby jeśli chodzi o terytorium obierane w trakcie tarła, choć oczywiście chęć wytarcia samicy powoduje u niego dużą pewność siebie i zdarza mu się pogonić nawet Buccochromisa, do którego normalne boi się nawet podpłynąć. Mimo wszystko nie wyciągałbym z tego jednoznacznych wniosków i nie oznacza to, że te same gatunki (mam na myśli pozostałe gatunki, poza Bucco) w innej konfiguracji np. w mniejszym zbiorniku też pogodziłyby się dostępną przestrzenią. Dopóki w akwarium rządził Champso to on dyktował warunki i szczególnie w trakcie tarła przejmował też pół akwarium (choć ta dominacja trwała, raz, że krócej, a dwa pozostałe ryby mimo mniejszej ilości kryjówek nie były, aż tak zepchnięte do boku). Odgryzał się mu jedynie samiec Nimbo. Bardzo ciekawi mnie jak wyglądałaby sytuacja w akwarium gdyby, wszystkie gatunki występowały w konfiguracji z samicami, a najwiekszy Bucco występował w konfiguracji bez samic. Myślę, że nadal miałby najmocniejszą pozycję w zbiorniku, ale nie byłoby już okresów, w których któraś z ryb dość mocno dominuje pozostałe gatunki (szczególnie w okresie tarła).
    • Nie wiem. Też wiele razy zastanawiałem się, jak to funkcjonuje u @BombeL. Dlatego go wywołałem do tablicy.  Chyba nie bardzo załapałeś mój prześmiewczy ton😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.