Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ciągnie, bo na wejściu jest większe tłumienie ( 2 narurowe ) niż na wyjściu
no tak ale one sa zasypowe zasypane keramzytem wiec więszych oporów nie ma takie jest moje zdanie.
Opublikowano
no tak ale one sa zasypowe zasypane keramzytem wiec więszych oporów nie ma takie jest moje zdanie.

Według schematu opory muszą być większe,ale to nie ma znaczenia.Taka pompa pokonuje opory ogrzewania podłogowego a takiego moze być nawet do 1000mb rury o średnicy wewn. około 13mm. więc Twoje filtry nie sa problemem.Chodzi o to,że powietrze musi być po zalaniu i trudno jej to wyciągnać bo się "dławi".Gdyby była przed filtrami,łapie od razu z akwa haust wody i wypycha całe powietrze z filtrów. Napisz czy próbowałeś wykręcać "śrubeczkę" na wirniku;D

Opublikowano

Według schematu opory muszą być większe,ale to nie ma znaczenia.Taka pompa pokonuje opory ogrzewania podłogowego a takiego moze być nawet do 1000mb rury o średnicy wewn. około 13mm. więc Twoje filtry nie sa problemem.Chodzi o to,że powietrze musi być po zalaniu i trudno jej to wyciągnać bo się "dławi".Gdyby była przed filtrami,łapie od razu z akwa haust wody i wypycha całe powietrze z filtrów. Napisz czy próbowałeś wykręcać "śrubeczkę" na wirniku;D

Tak wykręcałem i jak nie działała pompa i jak działała troche pomagało

Opublikowano

no i odpowietrzone ale jeszcze raz musiałem całość zalewać od początku i grawitacyjnie odpowietrzyłem przez spust wody teraz uboga cisza :) Udało się !

dsc0122jy.jpg

dsc0148s.jpg

dsc0147r.jpg

dsc0124wo.jpg

Opublikowano

odłącz te dwa pierwsze filtry przed pompą i zobaczysz ze problem zniknie, zastanawia mnie jaki cel ma umieszczenie tych filtrów przed pompą?

Opublikowano

Szczerze mówiąc, to ja też się zastanawiam - gdyby to była filtracja mechaniczna, do zabezpieczenia pompy, to bym rozumiał, ale biologiczna ...?

Opublikowano
ale biologiczna ...?

która się będzie szybko zanieczyszczać całym syfkiem - bo przez nią będzie płynąc "brudniejsza" woda.

Opublikowano

Hmm

wiecie może nie napisałem ale to jest filtracja mechaniczna 2 pierwsze narurowce tworzą system filtracji wstępnej by za dużo syfu nie leciało na 3 filter z 50mikronów który oczyszcza całkowicie. Do biologa to mam kubeł DIY z 20L keramzytu + gryz koralowy. Narurowce to tylko mechanik. A jak napisałem już kłopot z odpowietrzeniem znikną i jest cichutko już .

Opublikowano
Hmm

wiecie może nie napisałem ale to jest filtracja mechaniczna 2 pierwsze narurowce tworzą system filtracji wstępnej by za dużo syfu nie leciało na 3 filter z 50mikronów który oczyszcza całkowicie. Do biologa to mam kubeł DIY z 20L keramzytu + gryz koralowy. Narurowce to tylko mechanik. A jak napisałem już kłopot z odpowietrzeniem znikną i jest cichutko już .

Thorn,muszę jeszcze coś napisać...nie jest to dobra wiadomość.Te filtry działają,ale w dużo mniejszym stopniu niż myślisz.Ich budowa jest taka,że działaja dobrze,ale z wkładem oryginalnym.Woda przepływa przez środek wkładu i rozchodzi sie przez ścianki.U Ciebie absorbuje tylko górną warstwę.Po prostu idzie na przelot.Zamiast tych 2 "kloszy",lepszym rozwiązaniem byłby filtr tzw.samoczyszczący(mocno naciągana nazwa).Jest on podobny do Twojego 3-ego,z tym,że ma zaworek spustowy pod spodem.Wystarczy podstawić wiadro i gotowe.