Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
litraż akwa to nie wszystko, mozna miec DUŻO lepsze warunki w 100 litrowym akwa niż w 500 litrowym(ilość ryb, filtracja,obsada,woda) , ale skoro patrzycie na litraż ,to 240-500 litrów tez małe, i najlepszy będzie basen a jeszcze lepiej nie trzymać ryb w niewoli tylko je wywozić do Malawi :lol::lol::lol::lol::twisted::twisted::evil::evil::evil::P:P:mrgreen::mrgreen::D:D:D:D:D:D:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

a tak w ogóle to kto ustala , jakie najmniejsze moze byc akwa dla pyszczaków ?? :idea::idea: :!: :!: :!:

i po czym niby poznaje czy rybie to odpowiada czy nie :?: :?: :?: :?:

Przystopuj z tymi emotami, czytac sie tego nie da. W 100l akwarium nie da sie miec dobrej obsady Malawi. A po czym sie poznaje, ze rybie dobrze? Moze po tym, ze zdrowo rosnie, po tym ze dorosle osiagaja wymiary odpowiednie dla danego gatunku, sa dobrze wybarwione i nie plywaja z poobgryzanymi pletwami.

Minimalna pojemnosc akwariow ustala sie na podstawie doswiadczenia w hodowli danych ryb, przydatna bywa tez odrobina rozsadku.

Opublikowano
litraż akwa to nie wszystko, mozna miec DUŻO lepsze warunki w 100 litrowym akwa niż w 500 litrowym(ilość ryb, filtracja,obsada,woda) , ale skoro patrzycie na litraż ,to 240-500 litrów tez małe, i najlepszy będzie basen a jeszcze lepiej nie trzymać ryb w niewoli tylko je wywozić do Malawi :lol::lol::lol::lol::twisted::twisted::evil::evil::evil::P:P:mrgreen::mrgreen::D:D:D:D:D:D:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

a tak w ogóle to kto ustala , jakie najmniejsze moze byc akwa dla pyszczaków ?? :idea::idea: :!: :!: :!:

i po czym niby poznaje czy rybie to odpowiada czy nie :?: :?: :?: :?:

Przystopuj z tymi emotami, czytac sie tego nie da. W 100l akwarium nie da sie miec dobrej obsady Malawi. A po czym sie poznaje, ze rybie dobrze? Moze po tym, ze zdrowo rosnie, po tym ze dorosle osiagaja wymiary odpowiednie dla danego gatunku, sa dobrze wybarwione i nie plywaja z poobgryzanymi pletwami.

Minimalna pojemnosc akwariow ustala sie na podstawie doswiadczenia w hodowli danych ryb, przydatna bywa tez odrobina rozsadku.

z tego co czytam co jest napisane powyżej to moje samce sa bardzo ładnie wybarwione, nie maja poobgryzanych płetw, pływają sobie zdrowo a mam akwa 100 l.

Opublikowano

hej ludziska nie ma co się oburzać. Jeżeli pytacie na forum klubu Malawi, to ludzie wam odpisują jak powinno być. Już wiele razy korzystałem z rad doświadczonych hodowców pyszczaków. Ja też zaczynałem od 140 l i chciałem mieć dużo, pięknie i kolorowo - nie dało się. Obecnie moje 240l na obecną obsadę też jest za małe ( pysie przestały się rozmnażać - tylko dlatego,że przerybiłem baniak). Już szykuję przeprowadzkę. Rozumiem tych wszystkich którzy chcą mieć baniaki z pyszczakami(choćby malutkie - tak bo 100l to dobry kotnik), ale wierzcie mi, jak poznacie bardziej potrzeby pysi to i tak zmienicie baniak na większy.Chyba ,że los waszych podopiecznych was nie interesuje, a akwarium traktujecie jak nowy mebel(na początku się nim zachwycacie, a po czasie nie dostrzegacie).

Opublikowano

panowie... sluchajcie no, co bede prawil :mrgreen:

kazdy z nas ma jakies ograniczenia jezeli chodzi o malawi - to kasa, to rodzice, to miejsce i itd...

jezeli kolezanka ma akwa 112 l. to nie skazujcie ja od razu na zaglade, widac ktoras z przeszkod nie pozwoli jej na postawienie wiekszego baniaka.

oczywiscie, latwo napisac - ja bym nie robil, kup ramirezy itd- piszecie tak bo co ? - bo macie malawi ? ja tez mam - zbiornik nie maly i nie duzy.

imo baniak jaki ma autorka postu pozwoli na ogladanie 1+3 saulosi.

wiec nie stawiajcie krzyzyka. czas pokaze.

a napisac - odpusc, bo ja mam ramirezy jest nieetyczne, ale w sumie najlatwiejsze.

Opublikowano

a napisac - odpusc, bo ja mam ramirezy jest nieetyczne, ale w sumie najlatwiejsze.

Nie wiem jak mozna bylo wysnuc taki wniosek... I to ma byc nieetyczne? IMO nieetyczne jest testowanie wytrzymalosci zywego organizmu. MOZE sie uda i MOZE akurat w tym baniaku te ryby beda zyc zgodnie. Nie ma przymusu posiadania akwarium z Malawi, naprawde mozna bez tego zyc. Jak sie chce miec jakiekowliek zywe stworzenie, to warto poczytac o nim ZANIM sie je kupi. A nie kolejny post z cyklu: mam X ryb i akwarium Y, co mam zrobic...

Ja jeszcze rozumiem kilkanascie lat temu takie rozterki, jak nie bylo latwego dostepu do literatury. Ale teraz net ma w domu kazdy, a jak nie ma to kafejka kosztuje pare zlotych, godzinka czytania i juz wiadomo, ze malawi w 100l to sredni pomysl.

Opublikowano
panowie... sluchajcie no, co bede prawil :mrgreen:

kazdy z nas ma jakies ograniczenia jezeli chodzi o malawi - to kasa, to rodzice, to miejsce i itd...

jezeli kolezanka ma akwa 112 l. to nie skazujcie ja od razu na zaglade, widac ktoras z przeszkod nie pozwoli jej na postawienie wiekszego baniaka.

oczywiscie, latwo napisac - ja bym nie robil, kup ramirezy itd- piszecie tak bo co ? - bo macie malawi ? ja tez mam - zbiornik nie maly i nie duzy.

imo baniak jaki ma autorka postu pozwoli na ogladanie 1+3 saulosi.

wiec nie stawiajcie krzyzyka. czas pokaze.

Też tak myślę

Brawo :mrgreen:

Opublikowano

Nie wiem jak mozna bylo wysnuc taki wniosek... I to ma byc nieetyczne?

godzinka czytania i juz wiadomo, ze malawi w 100l to sredni pomysl.

wlasnie - sredni, ale nie slaby.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.