Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co do szerokości , to pewnie , że dodać , a co do bliźniaczego forum , to jakie to?

Kazdy centymetr zwiekszy ciezar... Chociaz obawiam sie, ze zrobie za male i bede zalowac :P

Forum: www.malawiforum.pl. Nie moglam sie doczekac na aktywacje konta i napisalam tam, ale widze ze tu wiecej ludzi. Choc przyznam, ze oba fora sa sympatyczne. :]

Opublikowano

Troszkę Ci w glowie namieszali co do Fosso , taki z niego drapieżnik jak ze mnie pilot myśliwca.

Mimo , że wielki to przecie praktycznie owadożerca i tyle.

Opublikowano
Troszkę Ci w glowie namieszali co do Fosso , taki z niego drapieżnik jak ze mnie pilot myśliwca.

Mimo , że wielki to przecie praktycznie owadożerca i tyle.

Bardzo mnie cieszy ta wiadomosc. :]

Opublikowano

Czytam o tych sumpach i juz sie w tym gubie. Jaka wielosc sumpa do akwarium 1100l? Jaka pompa? Z tego co wyczytalam, bede jeszcze potrzebowac 2 pomp cyrkulacyjnych... i do tego mam jeszcze dac filtr mechaniczny? Czy wystarczy jak bedzie wklad gabkowy w sumpie?

Z akwa 240l bylo prosto: jeden kubel, jeden wewn i pozamiatane.

Opublikowano

Do akwa 2 mocne pompy cyrkulacyjne , komin na środku , w sumpie lub obok niego pompa , jeśli z tych tańszych to ocean runner 6500 jeśli z lepszych to deltec hlp serii 8000 lub red dragon , ale to wyższa półka.

Można trochę zaoszczędzić na pompie kupując grey dragona u THCSkiby.

Sump ok 140-160l , bez problemu wystarczy:)

Pompy cyrkulacyjne , ja dałbym Tunze 6105 na singiel kontrolerze , lub 6205 na multi , ale koszt takiego rozwiązania ok 4000pln.

Opublikowano
Czytam o tych sumpach i juz sie w tym gubie. Jaka wielosc sumpa do akwarium 1100l? Jaka pompa? Z tego co wyczytalam, bede jeszcze potrzebowac 2 pomp cyrkulacyjnych... i do tego mam jeszcze dac filtr mechaniczny? Czy wystarczy jak bedzie wklad gabkowy w sumpie?

Z akwa 240l bylo prosto: jeden kubel, jeden wewn i pozamiatane.

No fakt na poczatku wydaje się to zakręcone ale wcale tak nie jest. Wielkość sumpa powinna być 1/3 pojemności akwa, mam podobny zbiornik i mam sumpa 290l. Pompa tu masz wybór ogromny zaczynając od typowo akwarystycznych pomp AquaMedic PH, Aquabee UP, Red dragon skończywszy na tańszych do ogrzewania C.O Grundfos lub LFP.

Jeśli chodzi o wydajność to do twojego zbiornika min 3000l/h max 4000l/h 4500l/h.

Pompy cyrkulacyjne tak jak piszesz dwie ale naprawdę mocne mi na początku wydawało się że dwie o mocy 4000l/h do w zupełności wystarczy, teraz mam dwie po 12000l/h i jest w sam raz. Co do ceny cyrkulatorów to tak jak z pompami obiegowymi, wysoka cena wysoka jakość niska cena i tu rożnie piszą powinna byc niska jakość ale ja mam najtańsze i jestem bardzo zadowolony.

Jeśli chodzi o filtr wewnętrzny to nie musisz go mieć (ja nie mam) wystarczą mocne cyrkulatory i kupsaka zbierają się w jednym góra dwóch miejscach, raz w tygodniu odmulanie i po kłopocie.

Wkład gąbkowy w sumpie musi być i to ci wystarczy do filtracji mechanicznej.