Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Piaskowiec też nieźle waźy.

Co do czarnego tła - kto każe ci walić kamienie do samej góry?

http://grm.m.walla.co.il/briefcase/00f3 ... 2809/3.jpg

Srednio mi sie to podoba, tak szczerze. A czemu do samej gory? Chialabym miec takie zbocze skalne jako tlo (najlepiejz takimi wystajacymi skalami w gornej czesci) i do tego jakies duze groty. To z fotki moze i dobre dla mbuna, ale wieksza ryba sie nie schowa. A ja planuje m.in rostratusy. Poza tym bede miec komin i jakos go trzeba zaslonic, a calkiem mozliwe ze roslin u mnie nie bedzie wcale.

Opublikowano
To znowu, po co Ci rumowisko skalne dla rostratusa?

Myslalam ze jakas wieksza grota sie przyda dla inkubujacej samicy, zeby spokoj miala. Nie chce miec kilkuset malych kamieni. Ale moze zle kombinuje.

Opublikowano

Dobrze kombinujesz, kilka na prawde dużych glazow sie przyda. Tylko to tlo.. CRy dla mnie w 99% to maskara(moglabys tylko skopac zbiornik). Rozwiazanie z PCV czy folia moglo by sie sprawdzic - jest schludne, bezpieczne(nie wyglada jak kupa gow..sic!),dodaje uroku(patrz na niektore cry(sic!).

Przy tak dużym zbiorniku tlo bedzie bardzo rzucac sie w oczy, wiec jesli nie chcesz BTN ze wzgledu na cene, nie masz talentu plastycznego to IMO w/w to najlepszy wybor do tak duzego zbiornika.

Opublikowano
Dobrze kombinujesz, kilka na prawde dużych glazow sie przyda. Tylko to tlo.. CRy dla mnie w 99% to maskara(moglabys tylko skopac zbiornik). Rozwiazanie z PCV czy folia moglo by sie sprawdzic - jest schludne, bezpieczne(nie wyglada jak kupa gow..sic!),dodaje uroku(patrz na niektore cry(sic!).

Przy tak dużym zbiorniku tlo bedzie bardzo rzucac sie w oczy, wiec jesli nie chcesz BTN ze wzgledu na cene, nie masz talentu plastycznego to IMO w/w to najlepszy wybor do tak duzego zbiornika.

Tak sie czaje na te BTNy, ale jak ja chlopu wytlumacze, ze wydalam taka kase na sztuczna skalke ;) Rodzice wejda w stan przedzawalowy, ja zobacza rozmiar zbiornika, ale zobacza go juz jak bedzie cale mieszkanie urzadzone :o

Tak po prawdzie, liczylam ze jakas polska firma robi prawie_BTNy za mniejsza kase :mrgreen:

Opublikowano
Tak sie czaje na te BTNy, ale jak ja chlopu wytlumacze, ze wydalam taka kase na sztuczna skalke ;)

Popatrz :) a my się zastanawiamy jak powiedzieć to żonom :P

więc może wymienić połówkę i szukać faceta na forum :D

Tak po prawdzie, liczylam ze jakas polska firma robi prawie_BTNy za mniejsza kase :mrgreen:

ktoś na forum coś takiego proponował

Opublikowano

A ja zupełnie nie rozumiem po co iść w stronę sztuczności, jeśli dostępne sa naturalne kamole za zero złotych.Na pewno jakieś leżą w okolicy, tylko się rozejrzeć.. i wcale nie muszą być małe. A jeśli chodzi o wagę.. jak zamontowane coś tak ciężkiego może być przewrócone przez ryby? Nie może. A przy takim akwa jak planujesz 100-150 kilo więcej wagi nie zrobi różnicy, a prawdziwych skał nic nie przebije. Jedyna korzyść dla tła z btn jaką widzę, to ogromne możliwości zainstalowania i ukrycia sprzętu za tymi modułami, zorganizowanie sporej filtracji bio itp.

Opublikowano
A ja zupełnie nie rozumiem po co iść w stronę sztuczności, jeśli dostępne sa naturalne kamole za zero złotych.Na pewno jakieś leżą w okolicy, tylko się rozejrzeć.. i wcale nie muszą być małe. A jeśli chodzi o wagę.. jak zamontowane coś tak ciężkiego może być przewrócone przez ryby? Nie może. A przy takim akwa jak planujesz 100-150 kilo więcej wagi nie zrobi różnicy, a prawdziwych skał nic nie przebije. Jedyna korzyść dla tła z btn jaką widzę, to ogromne możliwości zainstalowania i ukrycia sprzętu za tymi modułami, zorganizowanie sporej filtracji bio itp.

Chce miec dekoracje do samej tafli wody, a nie kilka kupek kamieni. I wolalabym zeby prawie cale tlo bylo w skalach. Nie upieram sie przy czyms sztucznym, chetnie zobaczylabym ladny wystroj duzego akwarium oparty wylacznie na naturalnych kamieniach. Kilka tysiakow na BTNy mnie wbrew pozorom w kieszeni nie swedzi ;)