Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hagu zostaw sobie tego fluvala i eheima jako biologiczne , na pewno wystarczy , jeśli nie wsadzisz 50-60 ryb to wystarczająco będzie.

Do środka daj z jednej strony dwie tunze 6085 , a z drugiej w , kieszeni z dekoracji wsadź AB3000 z wielką gąbką, taka filtracja wystarczy.

Ja w 800l za biologię miałem JBL-a i wystarczył , u Ciebie będzie tylko 200l więcej , to po co kombinować?

Opublikowano

Witam

Dzięki wszystkim za sugestie i porady.

Od czytania i myślenia łeb mi pęka :), a na dobre jeszcze nie zacząłem. Na dodatek wszystkiego powiększył się trochę zbiornik i teraz ma być 200x100x55. Cały czas, po głowie chodzi mi sump i filtr zraszany, ale nie wiem czy dam redę go zrobić (nigdy tego nie robiłem, a teoria - wiadomo...). TheWald ma to wszystko wycenić i poskładać do kupy, a jemu wierzę jak mamie:) i jeśli On stwierdzi, że tak będzie lepiej, to tak bedzie i już.

Z drugiej strony obsługa kubełków jest prosta i czyściutka, a praca z Eheim'em to sama przyjemność ( z Fluvalem już trochę gorzej-imho.Lubię ciszę :wink: )

Dlatego mam rozterki i dostając pozwolenie od małżonki :mrgreen: na zakup Eheima (Classic2260 lub Profi2229), kto wie czy tak to sie nie zakończy?

FBF to fajna sprawa, ale rozmawiałem ostatnio z człowiekiem z "Tangi" i rozważam też zamontowanie kabli grzewczych w podłożu do wymuszenia cyrkulacji ciepłej wody, od samego dna, do góry zbiornika, gdzie przy powierzchni czynnej piachu robi się wielki wydajny filtr biologiczny i nie ma stref w akwarium bez ruchu wody ( tylko jeszcze muszę o tym poczytać, tzn. o bakteriach , które w przypadku zaniku prądu mogą narobić niezłego bigosu ).

Oczywiście taka filtracją bedzie działała z innymi filtrami typowo mechanicznymi.

Jest jeszcze opcja z filtrami panelowymi po obu stronach akwa - http://ahaja.fotosik.pl/albumy/264323.html, które zabudowałbym modułami tła

Daniel-twoja opcja też jest OK., bo dwie takie pompy pewnie fajnie by dawały radę, a zabudowane nie raziłyby tak oka

yaro-oj z tymi dziurami :) jak nie do sumpa to może będą w dnie do podłączenia kubełków -taki fajny pomysł jednego kolegi z forum-nawet podoba mi się to rozwiązanie bo znikają wszystkie węże wchodzące góra do akwa-tutaj własnie widzę przewagę sumpa, filtrów przelewowych i panelowych.

Mój entuzjazm trochę zgasiła świadomość, że grubość mojej pozadzki betonowej to 7-8cm , na twardym styropianie, ale dałem cynk do konstruktora i ma mi to policzyć-mam nadzieję, zę będzie OK.

Ale się rozpisałem. :D

Jeszcze raz dzięki wam za rady i jak macie jeszcze jakieś "ale", to walcie śmiało-szczególnie o tych bakteriach pod piachem, dziurach w dnie baniaka, no i cały czas filtracja, filtracja, filtracja

Może wsród nas jest ktoś, kto przeliczyłby wytrzymałość betonu ?

ps.

te kubełki Eheima, takie ładne...pssst