Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Baniaczek zalany z nowym tlem. Mimo kombinacji z roznymi ustawieniami aparatu jakosc nie powala. Najwierniej odzwierciedlajaca rzeczywisty wyglad tla jest fotka z uzyciem lampy (niestety i lampka tez sie uwiecznila).

Oto pare fotek:

post-7755-1469571234893_thumb.jpg

post-7755-14695712350294_thumb.jpg

post-7755-14695712351593_thumb.jpg

post-7755-14695712353015_thumb.jpg

post-7755-14695712354439_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy u Was tło po włożeniu do akwarium zaczęło pękać? Mi po dwóch tygodniach po wsadzeniu pojawiły się szczeliny i widać piankę. Skałki zrobione z pianki były cementowane i malowane po 2 tygodniach wiec na pewno pianka już odpowiednio wyschła, lecz wszystkie pęknięcia są w miejscach gdzie była ona grubiej nakładana.

Co możne być przyczyna pękania?

Opublikowano

Jeśli napisałeś wczesniej ile warstw polozyles i w jakich odstepach czasu to sory ale nie chce mi sie czytac trzech stron, moim zdaniem za mała ilość warstw lub za krótkie odstępy pomiędzy warstwami mogły spowodować pękanie CR. W grę wchodzi jeszcze zraszanie schnącego CR wodą, tyle przychodzi mi do głowy, sam takiego problemu nie miałem.

Opublikowano

Dla leniwych ;) : 3 warstwy nakładane w odstępach 5-cio dniowych, zraszane w pierwszy dzień spryskiwaczem a w kolejne prysznicem w wannie (praktycznie co chwila). Jak już pisałem pęknięcia sa tylko w miejscach gdzie jest sama pianka lub jest jej grubo. Tam gdzie jest styropian nic się nie dzieje. Pękanie ceresitu było by juz chyba widoczne przy szybkim schnięciu. Wygląda to tak jakby pod betonem pękała pianka przez co pęka i beton.

Opublikowano

możliwe że podczas nakładania CRu pianka wchłonęła zaprawe i pozostała warstwa jest zbyt cienka. Trzeba by takie porowate miejsce "zagruntować" najpierw rzadkim CRem. Tak mi się wydaje.

Opublikowano

mam wrażenie że peknięcia mogą być w miejscach gdzie pianka nie była poddawana obróbce.ma ona bowiem szklistą powierzchnie a ceresit nie zwiąał z pianką tylko utworzył powłokę (skorupę) która po całkowitym wyschnieciu zaczeła pękać.

Opublikowano

Właśnie, ze np. skałki wiszące były całkowicie obrabiane i pękają. Tak jak pisałem wygląda to na pękającą piankę bo szczelina jest około 3-5mm w głąb. Daję fotę

post-7755-14695712367919_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...