Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najstarsza samica ma 4 lata, część młodych i dominujące samce ponad dwuletnie. Poza nimi nic nie pływa, tak,że faktycznie masz rację wskazując,że ilość gatunków tu tutaj największa różnica.

Opublikowano
często nasze chcenie to tylko marzenie, same rybki ustalą między sobą ile zostanie samców.

IMHO na dwa samce saulosi szans nie masz, na początku owszem, ale nie na długo.

U mnie w prostej 200l. są w pełni wybarwione dwa samce, trzeci dostaje omłoty że heja. Tak więc wszystko jest możliwe. Ryby mają rok.

Raz jeden bardziej dominuje raz drugi. To chyba zależy od tego, który więcej poje i czuje się silniejszy. :lol:

pozdr.

Opublikowano
Ryby mają rok.

Po pierwsze są trzy samce więc narazie bęcki dostaje najsłabszy, gdy zabraknie trzeciego dwa pozostałe wezmą sie za łby, wtedy zobaczysz kto ma rację. Gdy ktoś mi napisze że ma dwa 4-5 letnie saulosi w 240 które są wybarwione zmienię swoją opinię na temat tych ryb. Jednak narazie uważam, że dorosły samiec w 240 l nie będzie potrafił się dogadać z drugim.

Opublikowano
na początek bardzo dobry pomysł

Polecacie łączenie obsady z Saulosi i Maingano a spotkałem się ze zdaniem w kilku juz miejscach że ze względu na podobne kolory samców saulosi i maingano oraz że zajmują tą samą cześć akwarium może dochodzić do starć pomiędzy tymi gatunkami. Proszę o osoby posiadające taką obsadę o potwierdzenie lub zapzreczenie.

Chciałbym trzymać te dwa gatunki razem z Rdzawymi w 240l, czyli obsada dokładnie taka jak w temacie.

Opublikowano

podobne saulosi do maingano ??

raczej nie :)

op drugie nie zajmują tych samych miejsc w akwarium.

Miałem te ryby i bez problemu koegzystują koło siebie.

Opublikowano

witam , mam te ryby i nie tłuka się między sobą. więc u mnie względny spokój. gorzej mam z maingano tu są prawdziwe jazdy.....

Opublikowano

w większości jakie ryby nie wzuci sie to walka między rybami częściej dotyczy walki wewnątrz gatunkowej niż między gatunkowej.

Opublikowano

Saulosi nie sa wcale takie spokojne za jakie je uwazamy. U mnie w 450l. dwa samce tak spraly trzeciego ze powedrowal do krainy wiecznej spiruliny. Prawdziwy horror mial po zgaszeniu swiatla, biedak nawet o pokrywe uderzal. Fala to przy tym nic. I dziwne jest to ze to nie hongi, nie redy go laly tylko samce saulosi. Podsumowujac mam 2 samce, ktore sie teraz wezma za pyski i pieron wie co wyjdzie. wiec nikt mnie nie przekona, ze to lagodne pyski.

Opublikowano

Łagodne nie są na pewno ale chciałbym trzymać Saulosi i Mainago w jednym zbiorniku 240 l. Chciałbym mieć powiedzmy 2 samce saulosi i jednego maingano ale nie wiem czy to przejdzie czy nie beda sie zarły dodatkowo między sobą.