Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę, że Wasze zdania co to tego, jaki to gatunek są mocno podzielone. Może trzeba jeszcze trochę poczekać, może ten samiec jeszcze mocniej się wybarwi, inne osobniki też trochę podrosną i będzie można powiedzieć coś więcej.

do miras 1 - oczywiście, że je wychowam, bez względu na to, czy to Saulosi, czy Msobo, czy Membe Deep, czy jakieś bastardy? Swoją drogą to niezbyt fajnie, że Malawian myli (jeśli tak jest) Membe Deep z Saulosi i sprzedaje młode Membe jako Saulosi. Ciekawe, czy z innymi gatunkami też tak jest? Takim sposobem "kilku" osobom mógł zepsuć ich wymarzoną, a może podyktowaną innymi względami (np. wielkością zbiornika) zaplanowaną obsadę. Z mojej strony, to chyba tyle, ponowię temat za parę miesięcy i może razem ustalimy coś więcej. Wszystkim, którzy zabrali głos dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano
M. membe deep ponieważ samiec membe deep ma ciemniejsze podbrzusze

Brzuch mają ciemniejszy. Samica barwniaka czerwonobrzuchego ma podbrzusze czerwone.

Widz w tym jaki ma grzbiet ma "membe deep".

To tylko potwierdza dość powszechną opinie na temat tzw. "membe deep". Cholera wie co to jest.

Opublikowano

Skontakował się ze mną Marcin z Malawian'a, który po konsultacji z hodowcą, od którego miał ten gatunek, napisał mi, że to jednak Membe Deep (o czym ja nie do końca jestem przekonany). Zaproponował mi też wymianę ich na Saulosi, albo inny gatunek, ale ja chyba zostanę przy tych, które mam - przyzwyczaiłem się już do nich. Ma ktoś może namiary na zdjęcia, gdzie można zobaczyć Membe Deep? Przepatrzyłem galerię i znalazłłem kilka bardzo różnych samców pod tą nazwą? Chyba najbardziej wiarygodne sa zdjęcia Membe z Tan-Mal. W sumia chyba wypada się zgodzić, z tym co napisała Mjunszajn - cholera wie co to jest. Raz jeszcze wszystkim dziękuję za pomoc.