Skocz do zawartości

TwW spada, co jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sody dodaje się do wody do podmian, nie bezpośrednio do zbiornika. W kranie masz twardość węglanową na poziomie 8dkH. Więc żeby ją podnieść o cztery stopnie do poziomu 12dkh wsyp cztery, pięć łyżeczek na 100l. Innym rozwiązaniem będzie użycie soli AquaDur JBL'a.

Przede wszystkim należałoby jednak znależć i wyeliminować przyczynę spadku TWw wody w zbiorniku.

Opublikowano

Sade rozpuściłem w sumie w 40L wody (wiem ze woda do podmianki) chodziło mi o to ile muszę łyżeczek wsypać na taką ilość wody jaka jest w akwarium żeby podnieść do tych 10-12. Wczoraj zapodałem podmiankę 40L dodałem 2,5 łyżeczki sody, dziś rano wyszło mi 6 stopni. Będę podnosił stopniowo co 2-3 dzień żeby nie było szoku dla ryb na zmianę parametru

PS. Miałem 2 korzenie może to przez nie, już je wywaliłem. Mam jeszcze Hydroponika i w nim około 10L keramzytu ogrodowego?

PS.2. Znajomy ma 4 akwaria ale jedno tylko z pyszczakami , mierzyliśmy parametry u niego jest ok. a ma korzenie w każdym. W brew pozorom ze korzenie zakwaszają wodę to u niego jest dobrze. Też się dziwił ze tylko TwW u mnie jest tak niskie, powinny chyba też inne parametry wariować? Nie wiem to tylko moje zdanie

Opublikowano

Miałem 2 korzenie może to przez nie, już je wywaliłem.

Znajomy ma 4 akwaria ale jedno tylko z pyszczakami , mierzyliśmy parametry u niego jest ok. a ma korzenie w każdym. W brew pozorom ze korzenie zakwaszają wodę to u niego jest dobrze.

Nie wszystkie korzenie mają identyczny wpływ na zmiane parametrów wody.