Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie co do wystroju akwa 125l dla P.saulosi(docelowo 1+3).Wrzucilem 3 bardzo duze bryly piaskowca-wystroj bardziej pod non-mbuna.Nierobilem zadnych kryjowek,grotek i zadnych "domkow".Jest to 80cm dlugosci wiec niechce ograniczac rybkom mozliwosci plywania a takze miec pozniej problemu z nadmiarem mlodych.Ogladalem nasza Galerie i sa zbiorniki z mbuna a wystroj dla non-mbuna.Pytanie jest takie czy P.saulosi moze miec taki wystroj(non-mbuna) czy lepiej wrzucic wiecej i mniejszych kamieni a za to zrobic wiecej kryjowek i grot?Chcialbym poznac wasze opinie na ten temat :)

Opublikowano

Wybor wystroju zbiornika jest twoim wyborem. U mnie w baniaku takze jest non-mbunowo, ma to zapobiegac nadmiernej przezywalnosci narybku. W akwa caly czas nosi 4-6 samic, wiec co by bylo, gdyby male sie pochowaly w skalach? Wole nie myslec.

Wiec jesli sie tobie podoba to zostaw jak jest :D

Opublikowano

Piszac,ze widzialem u nas w Galerii baniaki z mbuna a wystrojem non-mbuna,Twoj baniak byl jednym z nich i bardzo mi sie podobal :) .Podobaja mi sie takie duze kamole,latwiej dbac o czystosc w akwa i tak jak napisales-zmniejsza sie z problem z przezywalnoscia narybku.Wydaje mi sie,ze samiec i tak sobie jakis rewir obierze i tarlo tez sie bedzie odbywalo,skoro kilka Twoich panienek ma pelne gardla :wink:

Opublikowano

Rybska to sprytne stworzenia wystarczy im czasem maly kamien na piasku, albo zaglebienie w tle aby odbyc tarlo. U mnie samiec hongi wykopal dziure pod lezacym plasko kamieniem i tam wabi potencjalne "ofiary". Wiec o przyrost naturalny nie masz sie co martwic :D