Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od miesięcy walczę z drobinkami pływającymi w wodzie.

Kombinuję z filtrami, przekładam, dokładam, odkładam i nic ciągle to pływa i mnie denerwuje.

Ten sam efekt jest przy jednym filtrze, 2 filtrach (1000 i 800LPH) jak również po wyłączeniu filtrów (w tym przypadku wydaje mi się jest trochę lepiej).

Na nic również przydają się zmiany wkładów - próbowałem gąbkę rzadką, gęstą, watę gąbkę pociętą jak również w całości.

Podejrzewam że to drobinki piasku cały czas pływają mi po baniaku i od tego cały mój stres (piasek mam baaaaaardzo drobny - jak mąka prawie)

Teraz zamówiłem głowicę 1600LPH i będę próbował tę drogę bo podobno gąbka dobra na wszystko.

Oczywiście biorę pod uwagę niepowodzenie i tej operacji i stąd moje pytanie.

Będę zmuszony do zmiany podłoża i jedyne rozsądne i możliwe do kupienia wydaje mi się to:

http://cgi.ebay.co.uk/CORAL-SAND-SMALL-SIZE-1MM-25-KG_W0QQitemZ370201480408QQcmdZViewItemQQptZUK_Pet_Supplies_Fish?hash=item5631ba4cd8

Jest to piasek koralowy o frakcji 1mm.

Wiem że do biotopu malawi to się ma jak siodło do świni ale wolę "niebiotopowe podłoże niż drobinki w wodzie"

I ty w końcu dochodzimy do pytania:

Czy stosował już ktoś ten rodzaj podłoża?

Czy są jakieś przeciwwskazania?

Jak frakcja będzie najlepsza (1, 3 lub 10mm)

Wie ktoś jak się ma waga do objętości? Potrzebuję ok 30000 cm sześciennych (122x40x6)

Opublikowano

ja używałem piasku koralowego (gran. 1-1,5 mm) w kotniku dla samic (M.auratus) Bardzo sympatyczne podłoże, delikatne krawędzie, dobrze utwardza wodę. Objętościowo jest jak kruszony dolomit w podobnej granulacji. Czyli ok 30kg wychodzi na powierzchnię 150x50. Jedyna wada to spora cena (u mnie od 7 zeta za kg) Jeżeli się zdecydujesz to weż granulacje 1mm pozostałe są zbyt duże.