Skocz do zawartości

Czy jest to coś czym mam się martwić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od około trzech tygodni mam mały problem z pewnym świństwem. Na początku była to mała plamka około 2cm. Raz w tygodniu zawsze cały piasek lekko mieszam ręką a w szczególności to miejsce. Myślałem ze po dobrym wymieszaniu pisaku problem zniknie ale się myliłem. Po przemieszaniu jest przez dwa trzy dni oki ale potem problem wraca ze zdwojoną siłą i teraz wygląda to tak jak na zdjęciu.

Co to możne być i dlaczego piasek robi cię czarny tylko w jednym miejscu, a przede wszystkim jak to usunąć.

Nie wiedziałem gdzie mam umieścić to zapytanie jeśli trafiłem do złego działu to proszę o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu.

post-7000-14695712314987_thumb.jpg

Opublikowano

Fakt czarnych ja tez nie widziałem. Nadmienię możne że zbiornik nie stoi na słońcu i jest całkowicie ciemny jeszcze nie mam kompletnego oświetlenia. To jest tylko w piasku w jednym miejscu.

Opublikowano

olej to, jak się rozrosnie, wypełznie z akawarium i stanie się agresywne to się będziesz martwił :wink: A tak na serio to zostaw w spokoju. Tak długo jak siedzi w jednym miejscu nie masz się czym przejmować.

Opublikowano

Piachu jest trochę rożnie to bywa ogólnie mam jakieś 7-10cm piachu. Ale wątpię by przez około trzy cztery dni robiła się strefa beztlenowa.

Opublikowano

Miałem/mam coś takiego w muszlowcach. To było akwarium bardzo długo bez oświetlenia, jak u ciebie. Po inwazji okrzemków, jak to w nowych akwariach pojawiło się czarne Coś. Bardzo szybko pokryło szyby, kamienie, piasek itd. Po tygodniu już nie sprzątałem, odchodziło ze wszystkiego płatami.Jest śliskie i pachnie jakby kamforą. Glon(?) zaczął wycofywać się po uruchomieniu świetlówek. Wygląda paskudnie, ryby tego nie ruszają, czasem strzępi się i odrywa kawał latający po całym akwa. Zaraz zapodam zdjęcie. akwar_020

a tu w powiększeniu http://w774.wrzuta.pl/obraz/powieksz/6rtMbtoPoj0

Te fioletowe wystąpiło dopiero niedawno, czyżby w podłożu zalęgły się bakterie denitryfikacyjne? :P

Opublikowano

Nabe masz rację jak przemieszam to ręką i cały syfek zacznie się unosić to właśnie jest taki specyficzny słodkawy zapach.

Jutro odbieram pokrywę więc oświetlenie juz niebawem zadziała

Opublikowano
Ale wątpię by przez około trzy cztery dni robiła się strefa beztlenowa.

Taka jaką straszą na forach to nie :wink: ale z braku dostępu tlenu jakieś procesy gnilne mogą się zaczynać.

Miałem też kiedyś tyle piachu i glon który rósł na szybie obumierał i czerniał (gnił) przy samym dnie

Wyglądało to tak że od góry najpierw był zielony poniżej brązowy a na samym dole czarny po prostu tęcza :)

Aktualnie 10 cm mam tylko w miejscu gdzie rośnie roślina ale nic się nie dzieje bo jej korzenie załatwiają sprawę.