Skocz do zawartości

cichy, oszczędny i wydajny filtr mechaniczny - doradźcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm... sprawdziłam AquaBee, ma 38W i kosztuje sporo. Zdecyduję się na Atmana bo jednak ma mniejsze zużycie energii (30W) i jest tańszy. Resztę kasiorki jaka by poszła na AquaBee mogę zużyć na pysie albo coś innego:) Na pewno nie pójde z torbami przez ten filtr :D

dzięki

Opublikowano

Ta pompa o której piszesz to Aquabee UP2000/1 i faktycznie pobiera 38W ale ma podnoszenie 3m. Ja natomiast pisałem o Aquabee UP2000 która pobiera 18W przy podnoszeniu 1,6m. Nie zmienia to jednak faktu, że jest dosyć droga. Ale to tak dla porządku :)

Opublikowano
Ta pompa o której piszesz to Aquabee UP2000/1 i faktycznie pobiera 38W ale ma podnoszenie 3m. Ja natomiast pisałem o Aquabee UP2000 która pobiera 18W przy podnoszeniu 1,6m. Nie zmienia to jednak faktu, że jest dosyć droga. Ale to tak dla porządku :)

Porownywanie Atmana z AquaBee, to jak porownywanie VW to Rolls-Royce'a.

Atman ma dwie zalety:

-jest tani

-niezle dmucha

-wiecej plusow nie zauwazylem, taki VW :)

Opublikowano

Z tym Rolls-Royce,m to trochę przesadziłeś, przecież to niemiecka pompa :mrgreen:

Gdybyście jeszcze wrotecha lub iwaki porównywali do Rolls-Royce'a to bym zrozumiał , ale AquaBee? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Opublikowano

Atman ma dwie zalety:

-jest tani

-niezle dmucha

-wiecej plusow nie zauwazylem, taki VW

ja się pod tym podpisuje obiema rękami. Jeżeli nie szkoda Ci kasy to kup Aquabee. Ja mam Atmana AT-203 od ca. 1,5 roku i powiem tak: Dobrze dmucha i sprawdza się jako filtr (w 375l razem z cyrkulatorem) ale jest tak sobie wykonany, ciężko go wyjąć z akwarium a potem ciężko zamontować. Super cichy też nie jest. Generalnie nie jest na tyle zły żebym go wymienił na coś innego ale drugi raz bym go nie kupił. Jak będziesz planować zakup mechanika to rozglądaj się za czymś co ma co najmniej 2000l/h

Opublikowano

Z tym Rolls-Royce,m to trochę przesadziłeś, przecież to niemiecka pompa :mrgreen:

Gdybyście jeszcze wrotecha lub iwaki porównywali do Rolls-Royce'a to bym zrozumiał , ale AquaBee? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

No fakt, przesada ale i VW pocukrzylem :mrgreen:

Opublikowano

witam. a ja ci powiem tak. mam weipro 2500 i jest super. 375 l to już kawałek akwarium sam takie mam i naprawde potrzebne jest spore dmuchniecie do tego w tym filtrze są fajne wkłady filtracyjne. oszczędzając na energi stracisz na jakości i będziesz się wkurzał że nie jest tak jak byś chciał. poza tym ten weipro jest zaje... cichy. jak szukałem filtra do akwa to też się naczytałem o tym że jest głośny i takie tam, a tu miłe zaskoczenie