Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem, problem, ktory jest ze mna od samego poczatku, przygody z nowym baniakiem...

Za filtracje biologiczna odpowiedzialny jest Fluval 3o5, niby wszytsko jest OK, woda "czysta" i mechanicznie i chemicznie(wG testów), ale...

Wlot kubla, jest za tłem wew. , wylot przed tłem(wywiercilem w tle dziurkę), niestety ten patent nie sprawdzi sie przy wlocie...Zastanawiam sie czy momio wszytsko(woda sie miesza, bo po bokach tła sa okolo 1cm przerwy)to, ze rurka jest za tłem nie pogarsdza wydajnosci filtracji..

Wpadłem na taki patencik, mam zamiar obejsc tło dołem, przedluzajac wlot rurkami pcv, czy to sie sprawdzi??

Nie da sie niestety, zaczepic rur o tło, zaciski od rur nie lapia akwarium i tła...

Moze ktos inny wpadl na cos super swietnego, albo poprostu moja panika okaze sie nieuzasadniona, jak jest??

Opublikowano
Za filtracje biologiczna odpowiedzialny jest Fluval 3o5, niby wszytsko jest OK, woda "czysta" i mechanicznie i chemicznie(wG testów), ale...

Myślę, że zaciąganie wody za tła jest dobrym pomysłem. Masz wtedy cały czas przepływ i woda nigdzie nie stoi. Zresztą same parametry wody o tym świadczą. :D

albo poprostu moja panika okaze sie nieuzasadniona, jak jest??
I z tym się zgodzę.

Pozdrowienia.

Opublikowano

Ja tak samo uważam ze nie ma nic w tym złego że woda jest zasysana z za tła - wystarczy że woda tam dociera przez rózne szczeliny i jest w baniaku mieszanie. Co do zmian to jak napisałeś z paramerów wody jesteś zadowolony - a pewna stara zasada mówi że jak coś dobrze działa to nie naprawiaj na siłę no chyba że Ci sie nudzi i masz ochotę pomajsterkować :wink::D

Opublikowano

.. o i tu jest pies... wlasnei mam ochote to zmienic, dla samego faktu zmiany, i napisalem to zeby ktos utwierdzil mnei w mym przekonaiu o slusznosci dzialania, niestety Wy , przeciwko mnie :cry::wink:

Opublikowano
.. o i tu jest pies... wlasnei mam ochote to zmienic, dla samego faktu zmiany, i napisalem to zeby ktos utwierdzil mnei w mym przekonaiu o slusznosci dzialania, niestety Wy , przeciwko mnie :cry::wink:

No dobra niech Ci bedzie 8)

Zasysanie wody z za tła jest niebezpieczne ponieważ powoduje powstawanie podciśnienia pomiędzy tłem a tylna szybą akwa co zwiększa naprężenia działąjące na ta szybę a wiec grozi że szyba ta może peknąć a woda sie wyleje na podłoge :shock: itd itp

więc wskazane jest jak najszybsze naprawienie tej nieprawidłowosci

:wink::lol::lol:

Mam nadzieje że zmotywowałem Ciebie wystarczająco

Opublikowano

Hehe mars, dobre dobre, sila ssaca jest tak silna, ze z pewnoscia podcisnienie wytworzone,jest zabojcze... :lol:

No nic nie ruszam, skoro tak mowicie, to nie bede sie z tym bawil, poszukam jaiegos innego problemu :idea::wink:

Opublikowano

Mars napisał:

Zasysanie wody z za tła jest niebezpieczne ponieważ powoduje powstawanie podciśnienia pomiędzy tłem a tylna szybą akwa co zwiększa naprężenia działąjące na ta szybę a wiec grozi że szyba ta może peknąć a woda sie wyleje na podłoge

He, he to nic mi nie pozostaje jak wyciągnąć rurkę zasysającą za tła, poza akwarium. Nie będzie żadnego podciśnienia i jak bezpiecznie. :D:D