Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich !

Zakładam nowe akwarium o pojemności 240l. Jednak nie mam pojęcia jakie filtry wybrać. Myślałem o AT-201,202,203(nie wiem który będzie wystarczający) z gąbką jakąś jako filtr wew.mechaniczy (jakieś inne propozycje), i jakimś kubełku. Niestety fundusze mam ograniczone na kubełek mam maksymalnie 350-400zl. Pomóżcie z wyborem. Chodzi mi o coś porządnego na czym się po tygodniu nie zawiodę

Z góry dzięki

Opublikowano

Kolego - jeśli zastanawiasz się, czemu nikt Ci nie odpisał, to wiedz, że takich tematów jak Twój była cała masa. Wystarczyło użyć opcji "szukaj" :wink:

400zł na kubeł to dobry pieniądz, nie ma tragedii. Jego rodzaje zależy głównie od Twojej obsady, więc najpierw musiałbyś udzielić odpowiedź w tej kwestii. Co do wew. - Atman At203 może być dobry. Ma regulację mocy przepływu, więc w razie problemów minimalnie go przytłumisz.

Opublikowano

Tak jak napisał sision, daj znać jaką obsadę planujesz? Jeśli chodzi o filtr wewnętrzny to sporo się pisze o atmanach i resumach. Za 350-400 zł spokojnie kupisz dobry filtr zewnętrzny. Ja mam eheima, więc go polecę. Inni mają atmany i je polecają, itd, itd. Moim zdaniem eheim to dobry wybór. U mnie działa od pół roku i nic złego się nie dzieje. Może kosztuje troche więcej od tetry, czy atmana, ale jego zaletą jest również to, że w komplecie ma bardzo dobrą ceramikę i jeśli go kupisz problem zakupu ceramiki znika.

Opublikowano

Może nie mam zbyt dużych doświadczeń praktycznych, ale forum czytałem w temacie filtracji od początku do końca kilka razy i czasem czułem że po lekturze wiem mniej niż przed i podpowiem ci jak ja zrobiłem i z czego jestem zadowolony.

Mam akwarium 270litrów [135x40x50] ryby docelowo: 1+3 Labidochromis caeruleus "yellow", 1+3 Melanochromis Cyaneorhabdos "maingano", 1+3 Pseudotropheus socolofi. - na razie pływa młodzież.

Filtr zewnętrzny - JBL e900 ustawiony na mały przepływ z gąbka na wlocie jako prefiltr i zasypany w całości ceramiką cena ok 250zł nowy.

Filtr mechaniczny - na początku założyłem Resuna B1500 z dużą gąbką ale jak dla mnie /być może jakiś nieudany egzemplarz - bo generalnie na forum jest raczej chwalony/ zdecydowanie za głośny i nie do końca zbierał ze wszystkich kątów - ustawienie kamieni.

Aktualnie zamiast resuna pracuje pompa Aqua Szut 750l/h z dużą gąbką i druga Aqua Szut 750l/h bez niczego po przeciwległej stronie w połowie wysokości akwarium /pchająca wodę w tę samą stronę co wylot kubła/. Rezultat absolutna cisza, słyszę tylko przyjemny plusk wody z wylotu kubła i idealna czystość w akwarium - dodatkowy efekt woda wypychana z pompy bez gąbki tworzy coś w rodzaju wydm. koszt /2x50zł/

Można by stwierdzić, że szkoda miejsca w akwarium, ale głowica znajduje się nad gąbką od zewnętrznego /trochę jedynie trzeba się namęczyć przy czyszczeniu gąbki prefiltra/ i jest zabudowana w jednym pionowym kominie tła. Oczywiście w drugim kominie po drugiej stronie pompa z największą dostępną gąbką.