Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Zaczynam wlasnie przygode z pyszczakami. Przeczytalem juz duzo na forum na temat obsady, ale mam jednak watpliwosci, bo wypowiedzi sa rozne, nie wiem wedlug czego sie kierowac? Mam akwarium 200-tu litrowe 100x40x50, filtr zewnetrzny i wewnetrzny. Bardzo podobaja mi sie gatunek Demanson, chcialbym jeszcze cos z gatunku zoltych ryb. Macie jakies lepsze propozycje? Zastanawialem sie nad Saulusi+ jakis inny gatunek. Chcialbym jednak, zeby ryby sie dobrze czuly w tym 200- stu litrowym akwarium, dlatego nie wiem co do Demamsona? z gory dziekuje za dobre rady!

Opublikowano

Było to wałkowane mnóstwo razy..

Do demasonków coś żółtego-m.msobo lub m.johanii lub m.interruptus.

Jednak ja bym zrobił demasorium bo sam posiadam wolny baniak 200l i ostatnio często o tym myślę..:D

Opublikowano

IMO 200l to stanowczo za malo dla demasoni. Duzo lepszym rozwiazaniem bedzie jednak saulosi. Samce "ala" demasoni no i zolte samiczki. Przy tej opcji mozna by sie pokusic o jeszcze jeden gatunek. Moze jakis ciekawy Melanochromis?

Z demasoni jest ten problem, ze mimo malych rozmiarow to ryby bardzo terytorialne i agresywne, ich temperament nalezy ostudzic wiekszym gatunkiem (czesto poleca sie towarystwo Labeotropheus'ow, czy estherae) do ktorego demasoni nie beda podskakiwac. W 100cm nie ma tej mozliwosci. Nawet obsada jednogatunkowa, nie bedzie dobrym pomyslem.

Opublikowano
IMO 200l to stanowczo za malo dla demasoni. Duzo lepszym rozwiazaniem bedzie jednak saulosi. Samce "ala" demasoni no i zolte samiczki. Przy tej opcji mozna by sie pokusic o jeszcze jeden gatunek. Moze jakis ciekawy Melanochromis?

Z demasoni jest ten problem, ze mimo malych rozmiarow to ryby bardzo terytorialne i agresywne, ich temperament nalezy ostudzic wiekszym gatunkiem (czesto poleca sie towarystwo Labeotropheus'ow, czy estherae) do ktorego demasoni nie beda podskakiwac. W 100cm nie ma tej mozliwosci. Nawet obsada jednogatunkowa, nie bedzie dobrym pomyslem.

ten pomysł saulosi jako jedyny gatunek mysle ze na początek był by dobry , tylko ile samcow ile samic wpuścic do 200l ? wyczytałem ze na jednom rybke trzeba liczyc ok 15 - 30 litrow wody ze wzgledu na terytorium. ( chyba ze przerybienie)

Opublikowano

Kup mlode rybki kolo 12-15,poczekaj az sie wybarwia,podocieraja sie i wtedy zobaczysz ile zostanie samcow.Moze 1,moze 2 a moze i 3.To juz zalezy od samych rybek.Jak podrosna i zobaczysz co i jak,to bedziesz wiedzial co redukowac :wink:

Opublikowano
Kup mlode rybki kolo 12-15,poczekaj az sie wybarwia,podocieraja sie i wtedy zobaczysz ile zostanie samcow.Moze 1,moze 2 a moze i 3.To juz zalezy od samych rybek.Jak podrosna i zobaczysz co i jak,to bedziesz wiedzial co redukowac :wink:

To bedzie chyba najlepsze rozwiazanie. Dobrze by bylo, jakby udalo Ci sie utrzymac wiecej niz jednego samca - tyle, ze o to bedzie ciezko. Musisz dobrze przemyslec aranzacje zbiornika. Czasem, duzo latwiej utrzymac 3 samce niz 2 w pelni wybarwione(w takim litrazu latwo o dominowanie jedego samca, co wiaze sie z utrata pieknej barwy u drugiego).

Opublikowano

To bedzie chyba najlepsze rozwiazanie. Dobrze by bylo, jakby udalo Ci sie utrzymac wiecej niz jednego samca - tyle, ze o to bedzie ciezko. Musisz dobrze przemyslec aranzacje zbiornika. Czasem, duzo latwiej utrzymac 3 samce niz 2 w pelni wybarwione(w takim litrazu latwo o dominowanie jedego samca, co wiaze sie z utrata pieknej barwy u drugiego).

Wielkie dzieki za podpowiedzi ! jak juz wszystko bendzie gotowe wysle zdiecia .