Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do mojego baniak zrobiłem pokrywę z płyty osb pomalowałem ją lakierem jachtowym by zabezpieczyć przed wilgocią. Od trzech tygodni baniak dojrzewa a od wewnętrznej strony na pokrywie zaczęła się skraplać woda. Myślałem ze zabezpieczenie lakierem jachtowych uchroni płytę przed wilgocią. Niestety dzisiaj przekonałem się ze się myliłem. Płyta strasznie napęczniała i w sumie to już się do niczego nie nadaje. Muszę zrobić pokrywę z innego materiału i pomyślałem o spieniony PCV. Ale nasuwa mi się pytanie jakiej grubości użyć płyt czy 6mm wystarczy i czym można kleić takie płyty.

Opublikowano

Ja też robię pokrywę z drewna, możesz powiedzieć jakiej foli w płynie użyłeś??? i mam pytanko lakierowałeś potem pokrywę, czy tylko na surowe drewno 3 warstwy folii. Jeszcze jedno czy ta folia nie będzie odłaziła od gorąca (chce w środku zamontować 2 halogeny po 150W) ale będą wentylatorki

Opublikowano

Nie lakierowałem, bo używałem płyty meblowej. Kupiłem folię budowlaną Śnieżka (wiaderko 1L kupiłem w osiedlowym narzędziowym). Po kilku dniach zakleiłem szczelnie (podkreślam: na zakładkę) folią odblaskową z allegro.

W Twoim przypadku można by się zastanowić czy przed malowaniem, lekko nie podgrzać tej folii, żeby lepiej wchodziła w drewno.

Nie mam wiedzy co do tolerancji temperaturowej. Nie mam wentylatorków, u mnie świecą T5 (2x54W) więc jest ciepło, ale nie gorąco.

Opublikowano

Ja zrobiłem ramę z surowego drewna ale małpa mi się zwichrowała, teraz spróbuje z MDFu jak Ty bo klapa jest z MDFu właśnie i jak na foto nie będzie 4 szt halogenów okrągłych tylko centralnie po bokach miedzy wzmocnieniem szyb 2 halogeny 150W (Xenon jakoś mi nie przypadł do gustu może, z próbuje go zamontować w te oprawy to zobaczymy jak będzie)

Mam jeszcze jedną koncepcje co do pokrywy ale na pewno nie z plastiku i PCV, bo to za mało wytrzymałe przed temperatura ale na pewno przed wilgocią, najlepsze. A wentylatorki są po to żeby zarazem chłodziły i żeby wymieniały powietrze wilgotne i gorące. (wróg nr1 dla drewna) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c40 ... c488f.html

Opublikowano
Ale nasuwa mi się pytanie jakiej grubości użyć płyt czy 6mm wystarczy i czym można kleić takie płyty.

Jak widzę masz długie akwarium i myślę że 6 mm może być za mało proponuję 10 i to dwie płyty sklejone razem.

Moja pokrywa z PCV ma 125 cm z boki z dwóch płyt po 8 mm i jest dość giętka.

A co do kleju tam gdzie kupisz płyty dostaniesz też klej, a jak nie to w marketach budowlanych do rur pcv.