Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam kilka problemów w akwa i przydałoby się trochę wsparcia doświadczonych malawistów. Akwa założyłem w maju zeszłego roku. Nacieszyłem się nim pół roku, po czym wybyłem za granicę i blisko rok pyśków nie widziałem. Czas nadrobić zaległości :wink: Najpierw trochę info.

240 l standard

tetra ex 700 w ceramice + atman

obsada: hongi (1+2), maingano (?+?=6), metriaclima membe deep, (1+3)

parametry: no2 - 0, no3 - 40, ph 7,6

Pierwsza rzecz, jak rzuciła mi się w oczy to wielkość mojej obsady. Zanim wyjechałem szczawiki rosły jak na drożdżach i spodziewałem się zastać ryby co najmniej 7 cm. Tymczasem spora część z nich, szczególnie samiczki membe i maingano ma niecałe 5 cm, samce z cm więcej. Pytanie brzmi czy z moimi rybami wszystko gra, czy mam zacząć się martwić zahamowaniem ich wzrostu. Zdaję sobie sprawę, że jest ogrom rzeczy wyznaczających wzrost naszych podopiecznych i każde akwa jest inne, ale pytam Was o zdanie. Czy można tu mówić o jakimś standardzie?

Druga sprawa, to moje hongi. Samiec jest największy w zbiorniku i bezapelacyjnie rządzi, dysponuje dwoma samczikami, które strasznie męczy. Pomijam zaloty, do których zawsze jest gotów, a skupiam się na agresji. Kiedy tylko je widzi gania je po całym zbiorniku. W efekcie samice widzę tylko przy karmieniu i i to nie każdym :? Są obite, zaszczute i strasznie płochliwe, przeganiają je z kąta w kąt nawet dużo mniejsze ryby. Co można z fantem zrobić?

Pozdrawiam

Opublikowano
Samiec jest największy w zbiorniku i bezapelacyjnie rządzi, dysponuje dwoma samczikami, które strasznie męczy.[....] Co można z fantem zrobić?

Pozdrawiam

Wprowadzić drugiego samca l. hongi?

Opublikowano

Dokładnie jak napisał Sabotage , akwa 240l jest minimalnym zbiornikiem dla obsady z jednym samcem ( samiec może zając terytorium wynoszące od 80-100cm) .Jeżeli chcesz mieć względny spokój to ,albo dołóż samic lub powiększ zbiornik

Opublikowano

Więcej samców hongi również nie widzę w tym akwa. Podczas mojej niebytności alfa zamęczył ostatniego (nie dał się bratu złapać) w ciągu kilku dni. No cóż, zaczynam się rozglądać za samicami, ale jedynym wyjściem będzie chyba tylko dokupić znowu młodzików. Powiększenie baniaka narazie nie wchodzi w rachube :?

slawekosw - u Ciebie jest różnica wieku, poczekaj a zobaczysz, jakie to testosterony :)

Opublikowano

Tempo wzrostu to cecha osobnicza. Pamietaj tez, ze wraz ze wzrostem, jego temp bedzie spadac. Pyszczaki nie sa znowu rybami o jakims szybkim i intensywnym wzroscie, wiec nie masz co sie martwic. Sprawa zupelnie normalna jedna ryba z tego samego gatunku, ba nawet z tego samego miotu moze rosnac nawet 2-3 krotnie szybciej nizeli druga.

Zatem, jesli z rybami nic innego sie nie dzieje, utrzymujesz optymalne warunki, karmisz "madrze", to nie masz sie o co martwic.

Opublikowano

dzięki sabotage uspokoiłeś mnie nieco :twisted: pozostaje uzbroić się w cierpliwość bo pyśki mają się u mnie całkiem nieźle jedynie no3 trudno mi zbić poniżej 25, ale nie ocierają się nigdy więc myśle, że jest oki