Skocz do zawartości

oświetlenie do rdzawych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  sabotage napisał(a):
yaro to nie tlo, to imo brak tla i sciana za akwarium;)

Wiem, widać tę ścianę jeszcze nad akwarium , żartowałem sobie z tego, bo niestety brak nawet folii powooduje ze akwarium wyglada jak by miało tą gipsową strukturę ;) jako tło

Co do oświetlenia IMHO i jedno nie wygląda tragicznie ani drugie, i tak jak mówiłem każdy powinien sobie wybrać to co mu najbardziej pasuje.

Nawet tło ;)

Chociaż IMHO za mało ryby mają grot i kryjówek w tym akwarium.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Górne zdjęcie: ładnie wybarwione rdzawe, samiczki saulosi i krasnorosty

Dolne zdjęcie: Ładnie wybarwione samce saulosi

A próbowałeś kombinację power glo(przód) + aquastar lub aqarelle (tył). Ciekawe jak by to wyglądało? :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Taki tip ode mnie. Jak porównujesz temperatury barwowe zestawów świetlówek to rób zdjęcia przy jednej, neutralnej wartości temp. barwowej dla jpg'a. Ustaw sobie manualnie np daylight w aparacie i wtedy porównuj. Aparat dobierając tzw. "balans bieli" zmienia parametr temperatury barwowej i wtedy nawet zimna świetlówka przemysłowa wyglądać może wręcz różowo. Proponuję poczytać na ten temat. Nie muszę nawet ściągać tych zdjęć i czytać exifów żeby porównać, że masz różny balans bieli na każdym zdjęciu - spójrz na otoczenie obok akwarium, ma różne barwy, a przecież powinno mieć taki same. Jak ktoś nie wierzy to cykne fotkę i wywołam ja do jpg'a z różnym balansem bieli. Pozdrawiam

Opublikowano
  finger napisał(a):
Taki tip ode mnie. Jak porównujesz temperatury barwowe zestawów świetlówek to rób zdjęcia przy jednej, neutralnej wartości temp. barwowej dla jpg'a. Ustaw sobie manualnie np daylight w aparacie i wtedy porównuj. Aparat dobierając tzw. "balans bieli" zmienia parametr temperatury barwowej i wtedy nawet zimna świetlówka przemysłowa wyglądać może wręcz różowo. Proponuję poczytać na ten temat. Nie muszę nawet ściągać tych zdjęć i czytać exifów żeby porównać, że masz różny balans bieli na każdym zdjęciu - spójrz na otoczenie obok akwarium, ma różne barwy, a przecież powinno mieć taki same. Jak ktoś nie wierzy to cykne fotkę i wywołam ja do jpg'a z różnym balansem bieli. Pozdrawiam

Finger, możesz mieć rację, ale możesz też się mylić. Nie wziąłeś pod uwagę, że świetlówki rzucają poświatę także na ścianki, które otaczają akwarium i moim zdaniem w tym przypadku mogło tak być.

Opublikowano

Mogę mieć rację i mogę nie mieć ;-) ale akurat w tym przypadku mam. Spójrz na ścianę nad pokrywą - tam fizycznie nie ma prawa świecić świetlówka, a jednak odcień jest wyraźnie różny :)