Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W czwartek zakupiłem Jagera 300W wsadziłem grzałkę do sumpa komora techniczna termostat ustawiłem na 28 stopni i czekam aż woda się podgrzeje (w kranie mam 19 stopni). Wiedziałem że 1000l wody podgrzać o 9 stopni to musi to trochę potrwać. Dzisiaj jest niedziela i rano patrze na termometr i jest 28 stopni ale grzałka nadal działa poczekałem jeszcze trochę zmierzyłem temperaturę wody innym termometrem i jest 28 stopni a grzałka nadal działa. Zaczęło mnie to trochę zastanawiać wiec skręciłem termostat na grzałce do 27 stopni pochodziła jeszcze chwilkę i się wyłączyła by po około 20 minutach załączyć się znowu. Tak sobie myślę ze nie ma możliwości by temperatura przy takiej ilości wody spadła o 1 stopień w ciągu 20 minut gdzie termometr pokazywał cały czas 28 stopni. Wiec poszedłem dalej i znowu skręciłem termostat tym razem do 26 stopni (woda ma cały czas 28 stopni). Po możne dwóch godzinach i ponownym pomiarze temperatury innym termometrem woda ma 28 stopni a grzałka chodź ustawiona na 26 załącza się co jakieś 15 minut na 20-30 minut.

Wiem trochę się rozpisałem ale chciałem sytuacje przedstawić jak najdokładniej. Pytanie moje jest następujące czy ja robię coś źle z tym regulatorem (są dwa pokrętła czerwony i niebieski) czy grzałka fiksuje. Bo jak to jest możliwe że woda jest o dwa stopnie cieplejsza od ustawionej wartości na grzałce a grzałka co jakiś czas się włącza.

Jeśli ktoś miał do czynienia z tym modelem grzałki proszę o pomoc.

Opublikowano

niestety termoregulatory w grzałkach nie są skalibrowane tak by można było na nich wzorować się

co do włączania się grzałki co jakiś czas też jest to normalne

w końcu grzałka ma utrzymywać temperaturę na jakmś poziomie

spadki temperatury w akwarium, oprócz wielkości akwarium zależą również od temperatury panującej w pomieszczeniu, gdy różnica jest większa tym i spadki będą szybsze.

Opublikowano

Po kilku godzinnych próbach wyczułem tą grzałkę. Wiec wyszło na to że termostat oszukuje o 1 stopień grzałka jest ustawiona na 26 a woda ma temperaturę 27. W pomieszczeniu jest stała temperatura.