Skocz do zawartości

POMOCY MĘTNA WODA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj postanowiłem przemeblować akwarium więc wysiedliłem rybki do miski. Wylałem prawie całą wodę, zostało z 2 cm nad podłożem, dosypałem nowego malutkiego żwiru i piachu, zalałem wodą ułożyłem kamienie (nie myłem ich). Po tych operacjach woda stała się strasznie mętna, myślałem że to od piachu ale powinien chyba już po godzinie osiąść, a nie osiadł. Co to może być? Nie wiem co robić, moge tam włożyć rybki czy nie? bo chyba w misce nie mogą siedzieć. Filtr jest włączony więc morze jeśli to piach to go wyłączyć żeby dać piachu szanse na opadnięcie? Z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano

Po pierwsze zmierz parametry.

Wodę wlałeś spowrotem starą? Ma prawo trochę zmętnieć i myślę że nie będzie problemu. Oba filtry daj na max i włącz napowietrzanie. Ryby po skontrolowaniu paraetrów wpuszczaj bo co jak co ale "słoik" im bardziej zaszkodzić może

Opublikowano
niestety nie mam wskaźników aktulalnie

Niestety ale bez parametrów raczej nikt Ci nie pomoże bo może to być wszystko od zamulenia piachem, wytrącenia wapnia do zmiany parametrów wody spowodowanych rozpuszczaniem się kamieni...

Jeszcze jedno - napisałeś że kamieni nie myłeś, a co z piaskiem - płukałeś???

Opublikowano

niestety nie bo kupiłem go w sklepie zoologicznym w paczkach więc myślałem że jest już przygotowany :( więc teraz trzeba czekać aż się przefiltruje wszystko... w takim razie jeśli to piasek, mogę wpuścić rybki?

Opublikowano

Jeżeli to tylko mechaniczny syf z piasku to nie powinno być problemu.

Gorzej jak to jakieś syfy rozpuszczające się z kamienia.

Co do testów to są KONIECZNE I NIEZASTĄPIONE i póki jeszcze się nic nie stało to kup chociaż podstawowy zestaw.

Opublikowano

jak wygląda sytuacja rano? Odradzałbym wkładanie ryb. Lepiej potrzymać je w misce - dorzucając im napowietrzanie. Mam wrażenie, że to pył z piachu. Gąbka jest dobra na wszystko, więc uważam że dobrym rozwiązaniem jest wsadzić gąbkę do środka i filtrować.

Opublikowano

rybki wrzuciłem wczoraj wieczorem za radą Kunta. Dzisiaj nie ma już żadnych pozostałości po tym syfie, woda jest klarowna, widocznie była to wina nie umycia piachu. Dzięki wszystkim za pomoc