Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczy mi juz spuchły od internetu, ale chyba skleciłem ostateczną obsadę do nowego baniaczka :) Proszę o komentarz, krytykę, bądż akceptację :) Przyjmę wszystko na zmęczoną już głowę.

Baniaczek będzie jak już wspomniałem 450 litrów. 150x50x60

Przewidywany skład

Cynotilapia Afra "Red Dorsal - 5 szt.

Yellowki - 7 szt.

Maylandia estherae red - blue (być może ob, jeszcze nie wiem, które ładniejsze :) )

Labidochromis sp. Mbamba - 10 szt.

Afry i Yellowki już pływają u mnie od wiosny.

Opublikowano

Samce afr "Red dorsal" są dosyć podobne do mbamb, może szkoda dublować kolory (tak tylko pod względem estetycznym). Może zamiast mbamb weź perlmutty (jeśli masz możliwość) - piękne ryby (mnie się podobają, sama je mam - chociaż nie ładne to co ładne, tylko co się komu podoba:))).

Opublikowano

Tak, to właśnie te. Samce piękne perłowe, z jasnymi pasami (jak się "wzruszają" lub wkurzają to pasy znikają) i piękne pasiaste samiczki. Mam je dopiero trzeci miesiąc, kupiłam jako alternatywę dla caeruleusów. Na razie mieszkają razem z caeruleusami (bo jeszcze ich nie oddałam), sprengami i saulosi coral w 240l i dobrze się mają. Są najmniejsze, nie wchodzą nikomu w drogę, obie samice (mam 2+2) pływają z pełnymi pyszczkami, a silniejszy samiec trochę przegania słabszego i czasem stawia się żółtkowi. Na razie wszystko nieszkodliwie, ale jak pisałam mam je krótko. Zobaczymy co będzie potem :) Ale piękne są :D

Opublikowano
l.sp.mbamba jest typowym roślinożercą a yellowki i afra preferują mięsko..jak to pogodzisz?

A to ciekawe rzeczy piszesz. Nie mogę znaleźć tej strony, ale czytałem na niej, że mbamba zjedzą wszystko, byleby tylko nie przesadzać i nie karmić jej ochotką i sercami wołowymi.