Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jaka świetlówka najlepiej oddaje barwę światła słonecznego? Chodzi mi o barwę słońca raczej wczesnoporanną lub popołudniową (cieplejszą) a nie w samo południe (mniej ciepla) Mam możliwość zamontowania tylko 1 świetlówki. Którą polecacie? Z góry dziekuję :)

Opublikowano

złośliwiec ;)

Podałem w taki sposób, o co mi chodzi, bo przecież jest spora różnica między światłem w danej porze dnia :) Sera Tropical Sun jest ok, czy nie bardzo?

Opublikowano

Jest bardzo. Kolega wyżej słusznie zauważył, że kolory każdy inaczej widzi i podał całkiem przydatnego linka.Może ta sugestia była bardzo zawoalowana ale chyba o to szło?

Jednemu lampa A się podoba, drugi powie że za niebieska czy coś takiego. Jeśli wybór rury jest trudny, bo sprzedawca napisze że "doskonale imituje światło dzienne" przy 6500k i przy 10000k :)

sprawdź jaki ma dana rurka wskaźnik Ra, obejrzyj rozkład widma w tabelce z informacją o niej itd.

Opublikowano

Popatrz na ta sztukę, jak w nazwie Hagena Sun-Glo.Stosunkowo jasna świetlówka akwarystyczna świecąca pełnym spektrum światła słonecznego.

SUN GLO naturalne ciepłe białe światło szeroki zakres widma moc standardowa szczególnie polecana do akwariów standardowych i o faunie mieszanej Jest to szczególna pozycja w gamie produktów firmy HAGEN, gdyż odtwarza ona pełne widmo światła słonecznego. Generuje światło o ciepłej, białej barwie podobne do dziennego. Standardowa świetlówka polecana do akwariów, w których flora nie odgrywa najważniejszej roli, lub też w kombinacji z innymi świetlówkami w celu stymulacji wzdłużnego wzrostu roślin łodygowych. Świetlówki SUN-GLO powinno się umieszczać głównie w tylnej części pokrywy akwarium tak, aby rośliny rosnące były jak najwyższe. Przykładowe kombinacje świetlówek SUN-GLO + AQUA-GLO = sprzyja wzrostowi roślin SUN-GLO + POWER-GLO + LIFE-GLO= kombinacja optymalna, wyważone proporcje widma, zauważalny przyrost ilości światła. SUN GLO + FLORA-GLO = wspomaga wzdłużny rozrost roślin w tle i uwypukla kolorystykę ryb (czerwony)

Mam taka w kotniku (100L) i jest naprawdę przyjemnie wyglądające światło.

http://www.zoologiczny.sklep.pl/Hagen_S ... 4_50___315

http://www.zoo-sklep.pl/index.php?p1232 ... -dl-89-5cm

Opublikowano
Czyli która śietlówka lepiej odda barwę światła słonecznego i ma mniejszą temp. barwową? Sera Tropical Sun czy Hagen Sun Glo?

Sera Tropic Sun 4700K

Hagen Sun-Glo 4200K

Obie dają żółte, ciepłe światło(IMHO nieciekawe).

Opublikowano

To może tak - jest jakaś świetlówka, któr daje barwę podobną do tej? (tak, wiem, na zdj. jest reflektor, ale to dość niepraktyczne)

http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=8625&sessionid=10095154c44aeb970a13731f60523a3d

No i poleci ktoś świetlówki o ładnej barwie, która nie będzie 'surowa' i ponura? Mam zamiar kupić pseudotropheus saulosi, do tego wapienie lub łupek filitowy. (sorry za głuuupie pytania ;) )