Skocz do zawartości

internetowe podkasty o rybach!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zareklamować ciekawą stronę znalezioną w necie dzięki podpowiedzi osoby na czacie, mianowicie http://www.petfishtalk.com. Amerykański serwis, w którym dwójka braci zapaleńców prowadzi internetową audycję na wszelkie tematy akwarystyczne, goście "siedzą w rybkach" od 35 lat i widać,że znają się na wielu rzeczach, tematy poruszane są dogłębnie i analitycznie, to co mówią brzmi dość rozsądnie a o wielu szczegółach cyklu azotowego, najczęściej pomijanych dowiedziałem się dopiero stamtąd.

Tematyka audycji na pewno może zainteresować i malawistów, można posłuchać o bloat, cyjanobakteriach, przygotowaniu akwa dla mbuna (polecają zacząć od akwa 75 galonów - samo to już duży plus :), denitryfikacji ale także o morszczyźnie, płaszczkach itd. Odcinki dostępne sa w archiwum do sciągnięcia w formacie mp3. Jakąś barierą może być język angielski, chociaż chyba nie dużą. W każdym razie polecam, dyskusja o akwarystyce umila mi jazdę samochodem :)

Opublikowano

Znam ten podcast jest bardzo ciekawy. Znalazłem tam w archiwum audycje o mbuna i jestem w trakcje jej tłumaczenia. Zastanawiam sie nad formą zaprezentowania go: artykuł czy cos w stylu video zdjecia, oryginalny głos i tłumaczenie jako napisy. Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Ah, więc to Ty :) Podziwiam, tłumaczenie tego ze słuchu to naprawdę tytaniczna praca.

Jeśli ten tłumaczony tekst miałby być umieszczony na stronach KM to przede wszystkim zapytać autorów o pozwolenie, żeby nie wynikły z tego jakieś zgrzyty o prawa autorskie, jak z napisami do filmów. Co do formy, napisy+audio chyba najlepsze, player z yt potrafi coś takiego wyświetlić ale znowu plik hostowany byłby w innym serwisie i trzeba by pytać o zgodę Baileyów.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.