Skocz do zawartości

Ile kosztuje założenie akwarium - rozważania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 2x tunze 6045 w swojej 330l solnicce , i nie ma rewelacji , więc w Twoim akwarium zginą całkiem.

U kolegi , w Malawi 200x80x60 chodzi tunze 6201 i wtedy dopiero widać efekt , a on ma jeszcze do tego atmana 203.

Tak więc jeśli nie chcesz w baniaku mieć żadnego wewnętrznego to 2x 6200 byloby na styk:)

Co do stateczników , to drogo Cię podliczyli :mrgreen:

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... ffd0a9c2bd

No chyba , że chcesz elballa:)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Skoro juz mowa o cenach...

W styczniu stanie moje akwarium: 300x70x60. Cene szkla juz jakos przetrawilam ;) Jaka kwota jest rozsadna za stelarz? Poki co mam 2 oferty rozniace sie o 800zl. I tak sie zastanawiam, czym to sie moze roznic (poza finansami). Dodam ze wyceny od polecanych osob.

Ile moze kosztowac sump z tymi wszystkimi rurkami, kolankami, grzebieniami i innymi cudami? Z kosztorysu szulo wynika, ze same rurki to 800zl... Jak kawalki plastiku moga tyle kosztowac? Do tego wklady, koszt wyklejenia komina i wreszcie samego akwarium >200l. FX5 kosztuje 920zl...

Nie zebym miala jakies wielkie cisnienie na wykonanie akwarium najmniejszym kosztem, ale mam wrodzona awersje do przeplacania. :P

Opublikowano
Skoro juz mowa o cenach...

W styczniu stanie moje akwarium: 300x70x60. Cene szkla juz jakos przetrawilam ;) Jaka kwota jest rozsadna za stelarz? Poki co mam 2 oferty rozniace sie o 800zl. I tak sie zastanawiam, czym to sie moze roznic (poza finansami). Dodam ze wyceny od polecanych osob.

Ile moze kosztowac sump z tymi wszystkimi rurkami, kolankami, grzebieniami i innymi cudami? Z kosztorysu szulo wynika, ze same rurki to 800zl... Jak kawalki plastiku moga tyle kosztowac? Do tego wklady, koszt wyklejenia komina i wreszcie samego akwarium >200l. FX5 kosztuje 920zl...

Nie zebym miala jakies wielkie cisnienie na wykonanie akwarium najmniejszym kosztem, ale mam wrodzona awersje do przeplacania. :P

8 stówek różnicy to trochę dużo, różni się pewnie dostępnością materiału ten co kupuje cały czas u jednego dostawcy ma taniej niż ten co kupuje sporadycznie. Twój stelaż bedzie miał wymiary podobne do mojego spokojnie starczy ci profil 40*30*3.

Sump nie wiem ile kosztuje bo go dostałem w gratisie do szkła :mrgreen: za grzebień dałem 35złza sztukę potrzebowałem dwa, śrubunki około 30zł za sztukę do komina potrzebujesz trzy, jeśli będziesz robić podmianę tak jak ja to jeszcze jeden na boczną szybę, plus rewizja do sumpa (nie trzeba ale warto) dwie sztuki. Już masz 150 za same śrubunki plus 70 grzebień. Teraz zawory około 37-40zł sztuka, potrzebujesz dwa na pompę wlot i wylot, warto założyć jeszcze na spust z komina, na rewizję nie warto lepiej (bezpieczniej) jak ta rura będzie cały czas drożna, no i na podmianę. Za zawory wychodzi 160. Do tego dochodzą różne kolanka, złączki, redukcje, mufki i rury. Oczywiscie tak jak napisał daniel możesz wszystko zrobić na orurowaniu NIBKO na pewno wyjdzie taniej co będziesz musiał tylko kupić to śrubunki i nie wiem ale wydaje mi się ze jest problem z dopasowaniem zwykłych rur do końcówek akwarystycznych. Mi np do śrubunków nie chciały pasować żadne zwykłe końcówki dlatego poszedłem w orurowanie akwarystyczne i dlatego tyle zapłaciłem.

Wkłady nie są takie drogie no gąbka 50*50*5 86zł no chyba że zasypiesz sumpa ceramiką to masz już koszt. Ja zasypałem keramzytem dużo tańszy od ceramiki.

To że FX kosztuje 920zł to jeszcze nic nie znaczy. Chodzi o to by koszta utrzymania zbiornika później były jak najmniejsze. FX pobiera chyba 50W moja pompa 40W, twoje oświetlenie z tego co się orientuję HQI 300W, ja mam 200W. Może to śmieszne ale moim zdaniem każdy wat się liczy.

Opublikowano

Nie rozumiem dlaczego nie bierzecie pod uwagę rur PCV zgrzewanych, takich do zimnej wody. Wychodzi taniej od rur klejonych (które odradzał mi każdy hydraulik jakiego pytałem) a na pewno o niebo taniej od aquamedica. Można to sobie samemu poskładać, dostępnośc zaworów, redukcji i in. potrzebnych rzeczy ogromna, nadają się do wody pitnej. Można to komuś zlecić, ewentualnie samemu poskładać - operowanie zgrzewarką jest bardzo łatwe.Czego chcieć więcej do słodkowodnego akwa?

Opublikowano

Tzn ja na 99% nie bede brac aquamedica. Co do tych rurek, to wlasnie o tych zgrzewanych myslalam. Wymienialam takie w lazience i koszt byl smiesznie niski. Z tym ze ja sie bardziej obawialam tych ukrytych kosztow sumpa w postaci tego wszystkiego co laczy sumpa z kominem :P

Co do watow, to 10W roznicy mi nie robi. Bardziej zalezy mi na jakosci filtracji, sump ma tez ta wade ze sporo wazy.

Odnosnie oswietlenia jeszcze sie nie zdecydowalam na nic. Wiec rownie dobrze moga mi wystarczyc 4 T8. :P Nie zalezy mi na jasnosci, tylko na ladnie podkreslonych kolorach ryb.

Opublikowano

Myślicie że ja nie chciałem robić wszystkiego na rurach do wody pitnej jasne ze chciałem. Ale dlaczego nie zrobiłem, wszystkie otwory które miałem wywiercone w szkle miałem wywiercone pod śrubunek fi20 nigdzie w sklepie z hydrauliką do wody pitnej nie widziałem by mieli coś takiego jak śrubunek (czy przelotka). Więc kupiłem te które powinny być no i jak się później okazało do tych śrubunków nie pasuje żadna rura do wody pitnej.Dlaczego? ponieważ rury do wody pitnej np fi 25 czy fi 25 i wszystkie inne maja cieńsze ścianki i nie pasują do śrubunków.

No jest jeszcze opcja że źle szukałem i nie te sklepy odwiedzałem co powinienem ale to małe prawdopodobieństwo.

Opublikowano

Hmm hmmm to jak to jest? Da sie z tymi rurkami w normalnej cenie?

I szulo - nawet by mi przez mysl nie przeszlo, ze dla zwyklej fanaberii kupiles najdrozsze na rynku rurki. Dlatego IMO powinno byc wiecej takich artykulow jak Twoj, mi by np przez mysl nie przeszlo, ze rurki, grzebien i srubunki moga kosztowac 800zl. A lepiej jednak wiedziec wczesniej i zaplanowac taki wydatek.

Opublikowano

Witam,

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że zbiorniki o w/w litrażu to zdecydowanie nie moja liga. Ale od dłuższego czasu zastanawia mnie, dlaczego większość osób przy zbiornikach > 1000l decyduje się w zasadzie na wykonanie wszystkiego, od podstaw, samodzielnie. Przecież nie każdy musi być stolarzem, ślusarzem, lub dobrym znajomym szklarza. Zwykły zjadacz chleba, jak Ja, chcąc postawić sobie kawałek jeziora w domu musi się jednak sporo nakombinować, żeby to wszystko ogarnąć. Zmierzając do sedna; czy ktoś z Was myślał może o zakupie gotowego, dużego, zestawu + wydajny filtr zewnętrzny dobrej firmy? Wiem, że zabawy troszkę mniej, ale takie podejście także na swoje plusy.

Żeby nie był całkiem OT. Właśnie składam malutki :D zbiorniczek 200l, jestem dopiero w połowie drogi, a przelicznik 4zł/litr mam już dawno za sobą :wink:

Opublikowano

aqua skalar : nie tylko pomyślałem tak, ale tak zrobiłem i koszty są duuużo wyższe niż 4 zł/l , mnie szacunkowo wyszło ok. 14 zł/l i obejmuje koszt :

odpowienio mocnej i długiel komody kupionej w sklepie meblowym z dostawą i wniesieniem, akwarium i firmowej pokrywy z oświetleniem ze sklepu netowego z dostawą i wniesieniem, wydajnego, dobrej marki filtra zewnętrznego z kompletem oryginalnych wkładów, 2 wydajnych filtrów wewnętrznych, 2 grzałek, dekoracji, ryb

Jeśli ktoś ma zdolności manualne, czas, cierpliwość i chęci to z pewnością pracą własną może sporo zaoszczędzić.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.