Skocz do zawartości

Ile kosztuje założenie akwarium - rozważania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

świetlówka T5 54W zdatna do zamontowania w obudowie (kable+odbłyśnik+starter+odpowiednie mocowanie) to 200zeta. Cztery świetlówki+wyłączniki czasowe i już jest 1000.

Za 700 zeta można dwie duże koralie nabyć.

Stelaż trochę drogo Ci wyszedł

Opublikowano

Ja na swoją 500kę wydałem 1750 -

szkło - 600

oświetlenie - 400

filtracja - 500

kamienie + piasek - 250

ryby już miałem;)

Jak ludzie mnie pytają ile kosztuje założenie akwarium to mówię że w wersji ekonomicznej trzeba wydać 4zł na litr wody w akwarium :wink: W sumie to się sprawdza, ale ceny szkła rosną proporcjonalnie do jego wielkości i przekraczając 1000l chyba trzeba by było koło 7/8 zeta ale jeszcze nie miałem okazji sprawdzić tego w praktyce:wink:

Opublikowano
szkło + sump 1800

stelaż 1000

wylewka 75

płyty do obicia stelaża 150

uchwyty do drzwi 20

zawiasy 56

okleina 50

cr 57

farba do tła 60

styropian 90

sylikon 100

pianka 250

piasek 50

płyta pod stelaż 50

lakier 200

kamienie serpentynit i łupek 230

pompa 300

orurowanie (kolanka zawory złaczki) jeszcze nie skończone około 800

koszt całej pokrywy 550

Nie pisze tu o narzędziach, rozpuszczalnikach, śrubkach, pędzlach i róznego rodzaju pierdołach które były potrzebne mam to zapisane ale teraz nie chce mi się liczyć

Nie mam jeszcze oswietlenia około 1000

nie mam jeszcze wkładów do sumpa około 800

nie mam jeszcze pomp cyrkulacyjnych około 700

ryby około 1000

SUMA= 9088

Mam wszystko zapisane ile kosztowała kazda śrubka i każdy pędzelek jak bede opisywał powstawanie tego szkła to wszystko opiszę.

Nie doliczyłeś jeszcze wypalonych papierosów i wypitego piwka!!!! :P

Opublikowano
A co Ty chcesz do tego sumpa wsadzić za 800pln?

Coś grubo przesadziłeś:)

1000 za światlo?

A jakie ?

Jakie pompy cyrkulacyjne?

Chyba o tunze myślisz , choć jeśli tak , to za 700pln , do takiego baniaka kupisz jedną i to używaną.

oświetlenie na świetlówkach t5 jedna świetlówka to koszt około 70zł ja potrzebuję cztery + cztery stateczniki koszt około 80zł sztuka cztery odbłyśniki koszt około 30zł sztuka + plus oprawki wychodzi prawie 800.

pompy tunze lub koraila, gabki są strasznie drogie 50x50 kosztuje 80zł a ja mam stasznie duze komory 33x33x56 keramzyt i ceramika tez są w cenie.

Nio i jak napisał Andrew hektolitry bronka i rakiety fajek :mrgreen:

Opublikowano

Nio i jak napisał Andrew hektolitry bronka i rakiety fajek :mrgreen:

Czyli mi wyjdzie dużo taniej takie akwa. Na szczęście nie piję i nie palę :mrgreen:

Swoją drogą, dobrze wiedzieć, jakie to są koszta. W przyszłym roku prawdopodobnie się wyprowadzam z Opola i będę szukał mieszkania z mocną podłogą :twisted:

Opublikowano

Oczywiscie idzie na wszystkim zaoszczędzić. Np stelaż można zrobić z mniejszych profili koszt spada o około 2 3 stówki, zamiast pianek soudala można kupić jakieś zwykłe za 9 zł za sztukę, płyty można kupić w castoramie za darmo docinają (ja akurat kupiłem u producenta i za każde cięcie płaciłem), oświetlenie można zrobić na podwójnych statecznikach ja akurat chcę by każda świetlówka zapalała się w odstępach czasu i osobno, pompy cyrkulacyjne można kupić chińszczyznę za 70zł sztukę ale raczej długo to nie pochodzi, orurowanie można zrobić na zwykłych rurach PCV do wody pitnej np: nibko (ja robiłem wszystko na aquamedic) zawory i kolanka strasznie drogie. Tła można nie malować cr jak wyschnie tez ma ładny kolor. No jeszcze jest pompa a tym tez można zaoszczędzić ja kupiłem pompę do CO.

Jak wszystko skończę to zrobię podsumowanie wszystkiego każdej śrubki i pierdołki której użyłem do projektu.

Opublikowano

W sumie też mam wszystkie paragony z mojej 375. Tylko pokrywy jeszcze nie zrobiłem(wyjdzie jakieś 250zł) więc nie mogę podsumować ;P. Póki co:

Szkło: 400

stelaż (materiały bo spawałem sam) ok 200

zbiornik filtra glonowego (którego pewnie nigdy nie będe musiał uzywać :mrgreen: ) 180

złączki,węże 100

oświetlenie akwarium: 200

oświetlenie filtra glonowego:150

kamienie i piasek: 140

styropian:20 :mrgreen:

kubeł: 250

grzałka: 50

pompy wew.:180

węze+złączki+filtry do podmian: 50

akwaria (izolatka+lecznicze):50

awaryjny filtr wew,napowietrzacz,grzałka do izolatki(ew. w razie awarii w zbiorniku gł.) zapas leków(których nigdy nie użyłem :mrgreen: )nawozy do glonów testy,podbieraki i inne pierdółki bez których jak sami wiecie nie da się żyć :mrgreen: : ca 300

Pierwsze ryby dostałem a reszta zrobiła się sama :mrgreen:

razem jakieś 2300. Czyli razem z pokrywą wyjdzie pewnie 2600.

Sądze że za 3000 można postawić 375 bez nadmiernego kombinowania.

Opublikowano

Świetlówki Am reef withe 54W=59pln X4 =236pln

Odbłyśniki 4x28pln=112pln

Stateczniki 2x54W 2sztx 65pln=130pln

Oprawki 8x7pln=56pln

2 timery elektroniczne 2x30pln=60pln

W sumie 594 pln , do tego przesyłki jeśli w sklepie wysyłkowym kupujesz ok 50pln , i jeszcze trochę do tego tysiąca brakuje:)

No chyba , że kupisz stateczniki ściemniane , do tego sterowni dimmballe, to wtedy dojdzie do 1000pln.

A z orurowaniem Aqua Medic to już poleciałeś :mrgreen:

Nawet oni tego nie używają.

Nawet gdybyś kupił VDL z atestem do słonej wody to zapłaciłbyś połowę mniej , nie mówiąc już o Nibco ( na marginesie , od ponad roku te rury chodzą u mnie w solniczce bez jakiś problemów), gdzie hydraulika wychodzi grosze.

Reasumując , pewnie , że wszystko można zrobić taniej , z gorszych materiałów , ale nie zaglądając nikomu do kieszeni , po co wydawać niepotrzebnie kasę?

IHMO na pewno nie zaoszczędzisz na pompach, tutaj nie wystarczą jakieś bączki po 6000-7000 przepływu , ja ładowałbym pompy 12000-20000l/h.

I to nie jest przesada, znam te pompy , one mają szeroki strumień wylotowy i dlatego w odleglości 1-1,5m od pompy nie czuć przepływu.

Co do obiegowej , zainwestowalbym w Red Dragona , jest teraz na aledrogo za 900pln o przepływie 5000l/h.

Opublikowano

Moim zdaniem red dragona nie opłaca się kupować za taką cenę nie kalkuluje się to z przepływem. Ja kupiłem leszczyńską pompę do CO 25POr60 o przepływie 4500l dałem za nią 3 stówki wiec chyba nie opłaca się dokładać kolejnych 6 stówek za 500l większy przepływ, zawsze można kupić mocniejszą np 80 która ma chyba 6500l i kosztuje 4 stówy.

A co do tego oświetlenia to nie chcę podwójnych stateczników tylko pojedyncze a one niestety kosztują 70zł za sztukę. Co do odbłyśników to ostatnio w rybarium chciałem kupić to mi powiedzieli że jeden kosztuje 38zł.

A co do całego kosztu to nie napisałem że będzie 1000 tylko około a to robi różnice. Jeśli chodzi o cyrkulacyjne to fakt tu nie ma co oszczędzać ja się zastanawiam nad koraila 4 lub tunze 6045

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.