Skocz do zawartości

pompa AT-203 + gąbka nr 4(w akcji dla niezdecydowanych)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
o rany, ale hałasuje!

wcale głośno nie chodzi

to powietrze z wężyka

dodam ze podłączałem na szybko i w ten wężyk od powietrza naleciało mi troszkę wody :D

i teraz słychać jakby się gotowało :mrgreen:

w sobotę to poprawie i nakręce filmik jak chodzi pompa bez napowietrzania i z "poprawionym napowietrzaniem"

w sobotę lub niedziele dam linki

Opublikowano

Witam

Też od tygodnia mam tą pompę i aż tak nie hałasuje, tylko "buczy" /nie napowietrzam wężykiem/. Przede wszystkim to chyba pokrywa wpadając w wibracje robi ten hałas. Nie wiem czy można coś pokombinować przy zawieszeniu filtra /element mocujący pompę do szyby/ żeby wytłumić te wibracje a może z czasem samo się to spasuje i i ucichnie ?. Poprzedniego Aquaszuta 1000 Senior Bio nie było zupełnie słychać.

Opublikowano

Samo napowietrzanie w tej pompie chodzi głośno. Uważam, że jest ono niepotrzebne i spokojnie możecie wężyk zostawić w pudełku. Jak widać na filmiku - ruch wody jest na tyle duży, że woda się napowietrza bez bąbelków. Poza tym można przecież napowietrzać wodę kubłem, ale to już inny temat.

Wracając do głośności - ja śpię przy moim akwa, mało tego, głowę mam przy szybie, na której wisi Atman :mrgreen: i nawet się wysypiam :lol: a na poważnie - dajcie mu trochę czasu, każdy nowy filtr troszkę pochodzi głośno. Później w środku się ładnie zamuli i będzie ciszej. Taki naturalny smar :wink:

Warto też dobrze go odpowietrzyć, bo tutaj faktycznie jest głośny, jeśli się tego dokładnie nie zrobi.

Co do samego zawieszenia - ja bym nic nie zmieniał, ale warto kontrolować, czy coś nie wpadło między szybę a zaczepy. Ja mam pod filtrem żwirek i ryby czasem wrzucają jakiś kamyczek za zaczepy. Wtedy słychać pracę filtra, ale po wyciągnięciu kamyczka wszystko jest ok :wink: