Skocz do zawartości

Jak robić poprawne zdjecia ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wpadając w szał akwarystyczny często chcielibyśmy uwiecznić swoje osiągi fajnym zdjęciem. Wiem, że fajne zdjęcie to czasami kwestia przypadku, więc może ktoś podpowie jak zrobić zdjęcie obsady w prawidłowy sposób. Może ktoś ma jakieś swoje sztuczki na poprane zdjęcie. Próbuję już od kilku dni o różnych porach dnia z różnym światłem i ciągle jest coś nie tak, a to światło, to ryby są poruszone, a to coś się odbija w akwarium itd. Jak zrobić dobre (poprawne) zdjęcie swojej najlepszej (najpiękniejszej) rybce w akwarium?

DSCN4935.jpg[/attachment:9m2y3oif]

post-9115-14695712261119_thumb.jpg

Opublikowano

witam mam ten sam problem :mrgreen: ale znajomi mowia ze mi to nawet pomnik z przed obiektywu ucieknie :wink: jest tu paru dziarskich pstrykaczy wiec moze doczekasz sie konkretniejszej odpowiedzi niz moja

pozdrawiam :)

Opublikowano

Grunt to czysta szyba z obu stron, zgaszone światło w pokoju i dobre światło w akwarium. Jeżeli nie masz odpowiedniego sprzętu i pstrykasz z lampą to musisz się ustawić pod kątem. W necie jest kilka stron na ten temat a specem u nas jest jack i do niego musiałbyś zagadać o konkrety.

Opublikowano

Temat ciekawy, też nie jestem zadowolony ze swoich zdjęć, ale wydaje mi się że nie uzyskamy jednoznacznej odpowiedzi jak robić żeby było dobrze bo ile aparatów tyle kombinacji...

Ja robię bez lampy, ten temat ożywił moją ciekawość i troche poszperałem, znalazłem coś takiego:

http://akwarystykacity.cal.pl/fotografia.php

Wy też pstrykacie z lampą?

Opublikowano

Mutra mówi dobrze, jeszcze jest ważny czas otwarcia migawki. Jest taka funkcja w aparatach SORT , małpki czy bardziej profesjonalne lustrzanki, wtedy czas migawki jest bardzo szybki tak zwane zamrożenie. Bo przecież nie można ryb zatrzymać żeby nam pozowały. I nie do końca będzie oki bo Aqwa, ma bardzo mało światła. Lampa błyskowa i szyba matują fotkę nawet gdy będzie najczystsza i tak będzie lipa!! nawet pod kątem. Przy lampie bledną kolory. Proponuje 500W halogen zwykły z góry na ryby niech się przyzwyczaja trochę do tak silnego światła, przysłonić go niech nie świeci w obiektyw!!! , wykadrować zdjęcie tylko samo aqwa, o CYK

PS. W lustrzankach samemu można ustawić czas migawki i jej priorytet żeby nasycić kolorami obraz w tak szybkim zdjęciu trzeba zapewnić dobre światło i będzie oki.

musisz popróbować.

PS.2 * - dzień/dwa przed przed robieniem fotografii podmień wodę i wyczyść dokładnie szyby

* - fotografie rób w zupełnie zaciemnionym pokoju, zasłoń okna, pozostaw tylko oświetlenie nad akwarium

* - jeżeli robisz foto ze statywu, który jest b. blisko przedniej szyby to zwróć uwagę czy nie odbija Ci se on w niej, jeżeli tak jest zasłoń go czarnym, matowym kartonem lub materiałem tekstylnym

* - rób zdjęcie w 2-3 godzinie po zapaleniu się światła. jeżeli będziesz robił późnym wieczorem, a podajesz Co2 rośliny będą bąbelkowac i nie będzie to wyglądało najlepiej

* - jeszcze przed sesja finałową zrób sobie próbne foto i obejrzyj plaski obraz na komputerze, łatwo wtedy zobaczysz co jeszcze powinieneś ciut poprawić itd.

* - rób zdjęcie wtedy gdy zbiornik wygląda najlepiej, a nie wtedy gdy ty masz na to czas

* - zrób sobie kilka wersji foto w zależności od oświetlenia, dodatkowe oświetlenie, przesuwaj lampę jeżeli masz stojącą na akwarium.... eksperymentuj...

* - zdemontuj koniecznie cały osprzęt z wnętrza akwarium

* - rób zdjęcie na maksymalnych ustawieniach co do jakości w Twoim aparacie

* - jeżeli potrafisz posługiwać sie trybem manualnym spróbuj zrobić zdjęcie przy nastawach czasu około 1/30 -1/60 sekundy i na maksymalnie dużej przysłonie -9 i więcej do tego dobierz odpowiednie ISO, da Ci to większa głębię ostrości

* - nie rób zdjęcia używając wbudowanej w aparat lampy błyskowej

* - ostateczne zdjęcie przytnij pozbawiając zbędnych elementów tła

* - spróbuj ożywając zapisu w formacie jpg zbliżyć się możliwie jak najbardziej do wielkości pliku 2MB - jeżeli Twoje zdjęcie jest większe i nie powiększaj sztucznie zdjęcia jeżeli ma mały rozmiar.

Opublikowano

Przestudiowałem ten temat:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index. ... ic=1501.75

Niczego konkretnego o czym nie wiedziałbym wczesniej się nie dowiedziałem...

I mam takie pytanie, czy aparat SONY DSC-W210 Steady Shot nadaje się wogóle do fotografowania ryb? zdjęcia akwarium jeszcze jako takie pstryka ale jeśli chce złapać konkretną rybe pojawia się problem, nie są tak ostre jak możnaby oczekiwać...

Czy ma ktoś taki aparat i mógłby doradzić z jakimi ustawieniami robić zdjęcia?

Znalazłem w nim tryb do robienia zdjęć pod wodą i jak narazie tego trybu używam, zdjęcia wydają mi się być najbardziej naturalne jakie udało mi się zrobić.. ale to wciąż nie jest to =.=

Opublikowano
:: zdjęcia akwarium jeszcze jako takie pstryka ale jeśli chce złapać konkretną rybe pojawia się problem, nie są tak ostre jak możnaby oczekiwać...

Czy ma ktoś taki aparat i mógłby doradzić z jakimi ustawieniami robić zdjęcia?

Po prostu nie wyostrza ci takiego zbliżenia i żebyś chciał to i tak nie da rady za bliski przystawiasz aparat

Opublikowano

A czy może mi ktoś powiedzieć czy w tym aparacie mogę zmieniać prędkość migawki? Szukałem ale nigdzie nie mogę znaleźć... pewnie aparat automatycznie dostraja? Jeśli nie to prosze o podpowiedź jak zwiększyć tą prędkość...

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.