Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

o co Ci chodzi? Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem ? To przeczytaj cały watek jeszcze raz, aż zalapiesz.

właśnie

piszemy cały czas o zastosowaniu filtrów narurowych do filtracji mechanicznej w akwarium, jeśli twoje czytanie ze zrozumieniem zinterpretowało cokolwiek w inny sposób, to radzę zmienić tabletki.

ja używam 5 mikron , ale na kranówie bo lubię aby chwytało wszelkie zanieczyszczenia jakie tylko są. Odkłada się mi głównie żelazo, bo pomimo działania SUW i tak w rurach idzie tego dużo.

To raczej ty piszesz o filtrach narurowych na "kranówce" może wytłumaczysz nam co ma wspólnego to co ty mówisz z filtracją mechaniczną w akwarium.

A na drugi raz odpuść sobie swoje mądrości i przestań się ośmieszać.

Opublikowano

w związku powyższym :wink: proszę o podanie (jak ktoś wie) jakie stratę ciśnienia (opór, czy jak kto zwał) dają poszczególne filtry sznurkowe ? w stanie surowym, nietkniętym, nówka funkiel. Może ktoś podać taką informację ?

Opublikowano

Cześć ;)

Cała filtracja rozbija się o ryby :P

Mniejsza o pompy, wkłady, koncepcje i inne...

Tak z mojego przykładu, to mając pyszczaki zdecydowanie dawały radę dwa narurowe równolegle na pompie up3000 (na up2000 nie chciały dawać rady),

ale po zmianie ryb narurowe musiały iść do szafy razem z kartonem wkładów, bo okazały się bezużyteczne...

Teraz muszę używać beczki 30l na dwóch pompach (up2000 i 3000), wypełnionej gąbkami, które robią za mechaniczno-biologiczny - połowa wkładów musi być myta co 3 tygodnie - faza, nie?

A do wszystkiego tego przyłożyły się obecne 3 pawiookie...

Nawet przestałem myśleć o deni, czy o zmianach filtracji... bo jedyne co pomaga na wzrost tym razem NO3 >100mg/l po tygodniu, to dwie podmiany po 40% wody na tydzień....

I niech ktoś mi zdradzi, po co komu filtracja, w wypadku karmienia trzech rybek całym średnim filetem dorsza na raz?

Albo jak ostatnio zaprosiliśmy na kolację stado 50-ciu neonków - po 30tu minutach unosiły się gdzieniegdzie pojedyńcze kręgosłupy - spróbujcie to "przefiltrować" ;)

Także który wariant nie wybierzesz, w przypadku Twoich ryb zadziała na pewno ;)

Opublikowano

A któż to się odezwał nie no jestem pod wrażeniem :D .Fakt nie ma co porównywać brudzenia oskarów przy nich moje pyśki to czyściochy :lol: .Z biologiczną sobie radzę z mechaniczną, też tylko nie chce wkładać łap do zbiornika :evil: .Poprostu włożę do pierwszej komory sumpa bardziej gięściejszą gąbkę i ewentualnie włókninę ,oraz zmontuje na razie jednego narurowca z wkładem jak u yara i powinno być oki.