Skocz do zawartości

Dojzewanie wody filtr Unimax prof.700 i drugie akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki pomysł, po przeczytaniu wielu postów o dojrzewaniu wody i filtrów oraz cyklach biologicznych, szczepach bakterii itd. Wymyśliłem coś takiego, mianowicie: Po zalaniu dużego nowego baniaka 450L i po 4-7 dniach filtrowania wody Unimaxem 700 który ma przecież 4 podłączenia, 2 wejścia i 2 wyjścia dać jedną parę przewodów do drugiego akwarium 100L z rybkami oczekującymi (dojrzałe aqwa) i niech oba pomięli. Szczepy się zasiedlą w filtrze docelowym i w dużym baniakuwoda pomieszana będzie i bardzie pogotowana.

PS. No to tak w teorii ale czy w praktyce zdało by egzamin w 450dce.???? Cy to nie będzie jakiś faszyzm i jakaś porażka

Opublikowano

Hmmm, no nie wiem... Rozumiem, że 450 zalana od zera świeżą wodą. Więc jeśli ją zaczniesz mieszać ze 100l wody z akwa odstanego, to czy nie będzie za dużego skoku parametrów w akwa z rybami.

Opublikowano

No właśnie w tym jest problem, ale może np podłączyć raz na 2-3 dni na 10min żeby całej wody nie podmienić w 100L

PS. Mam 3 kubły, może porostu podmieniać co 2-3 dni same kubły wpierw je podłączyć wszystkie razem niech pomieszają wodę w starym a potem po kolej co 3 dzień jedną sztukę do 450 na 3 dni ????

Opublikowano

Masz 3 kubły, ale wszystkie używasz, czy jak to jest? bo możesz zrobić tak, że syf z kubła od 100l wrzucasz do kubła od 450l, a oprócz tego do akwa 100l podłączasz wolny kubeł na parę dni, a potem przekładasz go do 450l.

Opublikowano

No to do unimaxa, który rozumiem idzie do 450l, wrzucasz wkłady, jakie masz do niego przeznaczone. Czyścisz kubeł ze 100l i syf, który się w nim zebrał, wrzucasz do unimaxa i podłączasz go do 450l. Do 100l montujesz jeszcze tetre 1200, tylko uważaj na jej przepływ, żeby nie zrobiła Ci pralki w tak małym zbiorniczku, jak 100l :mrgreen: niech chodzi i się brudzi. Możesz jeszcze odmulić z kupek dno w 100l i cały ten syfek wlać do 450l.

Opublikowano

Oki. Dziekować za rade.

PS. Trzeba przecież kombinować i wynajdować różne rozwiązania. A wracając do 1 postu to jeszcze jedno miałem na uwadze bałem się o różnice w poziomie wody bo 450 wyżej będzie a 100 pod spodem.

Chcę ja przedzielić potem w połowie siatką na dwie ewentualne samice do inkubacji