Skocz do zawartości

Zmiana parametrów wody RO wraz z upływem czasu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wychodzi na to, ze mineralizator podaje duzo wodorotlenku wapnia i magnezu, którego częśc wytraca sie - stąd spadek kH.

i TDS - najczęsciej dzieki łapania CO2 z powietrza.

Zrób jeszcze jeden eksperyment z tą woda: zaraz po mineralizatorze, zacznij ją napowietrzac, sprawdź parametry po 1h i 24 h , ok ?

A woda jeśli po podniesieniu twardości jest stabilna to mozesz zacząć używac. w związku z takim a nie innym dzialaniem mineralizatora, zalecałbym kontrolę parametrów wody w akwarium przez pewien czas - myslę że tu codziennie przez tydzien, a następnie co kilka dni - jesli będzie stałe, to już bedzie :). W przypadku gdyby były niekorzystne zmiany parametrów, to po prostu wróc do wody którą teraz stosujesz.

Opublikowano

Powtórzyłem pomiary, tym razem silnie napowietrzając wodę po mineralizacji.

Parametry wyjściowe: pH pow.9, 1,6dkH.

Już po godzinie parametry zdecydowanie spadły: pH7, 1,0dkH. Po 12 godzinach były takie same jak po pierwszej godzinie.

A więc jednak wymiana gazów.

Zaobserwowałem podobną zależność spadku wartości pH w czasie po użyciu soli AquaDur. Do tej pory dodawałem ją do wody ok. godziny przed podmianą i parametry były ok. pH8,4, kH12-14.

Po trzech godzinach przy stałym kH wartość pH spadła do 8,0.

Wydaje się więc, że jest to bez różnicy czy stosuję mineralizator czy AquaDur. Ze względów finansowych, jak również czystego lenistwa zostanę jednak przy mineralizatorze. :mrgreen:

Niepokoił mnie tylko problem dosyć wysokiego pH, ale myślę, że czas potrzebny na przefiltrowanie 120l wody( 10godz.+ kilka godzin na rozpuszczenie się soli i podniesienie temperatury) wobec powyższych doświadczeń, będzie wystarczający na obniżenie pH do wymaganej wartości. Na początku potrzebne będzie niestety jego stałe monitorowanie. Póżniej pozostanie tylko w odpowiednim momencie podnieść twardość węglanową i do zbiornika.

Pierwsza próba wkrótce :)

Opublikowano

Powracam do wątku, ponieważ chciałbym podzielić się kilkoma (IMHO istotnymi) spostrzeżeniami z osobami, które być może będą korzystać z wody po mineralizacji.

Po pierwsze: zachować spokój :mrgreen:

Po drugie: nie należy sugerować się wysoką wartością pH (pow.9) wody zaraz po przejściu przez mineralizator. IMHO wynik pomiaru pH jest nieprawidłowy ze względu na temperaturę badanej wody ( w moim przypadku jest to 17*). Po podniesieniu temperatury próbki wody do 24* w ciągu dwóch minut, bez wymiany gazowej z otoczeniem ( zamknięta fiolka) kolejny pomiar pokazał wartość pH=8,2 i po podniesieni twardości węglanowej do 12,4dkH (akurat tak mi wyszło) nie uległ już zmianie.

Pomiarów dokonywałem za pomocą testów kropelkowych, podejrzewam jednak, że wyniki pomiarów za pomocą pH-metr'u, powinny być powtarzalne niezależnie od temperatury wody :?:

Po trzecie (chyba najważniejsze): Parametry wody po mineralizacji stały się stabilne dopiero po przepuszczeniu przez wkład ok. 100l wody. Przez ten czas we wkładzie zachodzi chyba pewien proces "układania" się złoża, i dopiero po tym czasie woda osiąga pożądane, stałe parametry.

PS dwa dni temu zaryzykowałem i podmieniłem wodę w zbiornikach w ilościach około 25%. Na dzień dzisiejszy nie zauważyłem żadnych zmian w zachowaniu ryb a parametry wody są stabilne :)

Pozdrawiam