Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ trochę nie były dla mnie zadowalające odpowiedzi na innych forach napiszę od nowa w czym rzecz.

Mam filtr Fluval 105 i pewnę wątpliwości.

W module L mam węgiel aktywowany.

W module M - nic (był Bactozym)

W module H- ceramika

Przeczytałam i nie raz słyszałam, że wegiel niezbyt korzystnie działa jeśli mamy roślinki i używamy nawozu. Z tym, że ja zamierzam użyć nawozu nie w płynie a w tabletkach do podłoża. Wydaje się, że wówczas nie specjalnie się to ma do węgla w filtrze. Ale może się mylę... i to jedna moja wątpliwość.

A druga:

W kranie płynie kwaśnawa woda. Wapienie i marmurowy żwir niezbyt pomogły, bo bez dodatkowych preparatach po tygodniu pH wynosiło 7,2 - troche mało jak na

Malawi. Wiadomo są preparaty, ale skoro już miałabym mieć dwa puste kubełki w filtrze, to może do środkowego(M) wsypać trochę muszelek z Morza Śródziemengo- białych - bardzo wapiennych (wcześniej wyparzonych) aby łatwiej wypłukiwał się węglan wapnia (nie posiadam wapienia, który zmieściłby się do filtra ). A do najniżego (L) może dobry był by keramzyt? Mam trochę zapasu w szafie, ale boję się, że jego pył będzie zanieczyszczał wodę.

No i co powiecie na te paramatry (akwarium dojrzewa ponad 1 tydz). Głównie chodzi mi o pH: jedni mówią, że najlepiej mieć idealne inni że może być na skarju normy byle stabilne.

pH 7,6

No2 0

No3 10

10 > GH > 6

KH 3

A te wyniki wyglądają trochę dziwnie jak dla mnie. Ale nie mam przecież doświadczenia. Proszę o rady

Opublikowano

1. wegiel jest absolutnie zbedny - uzywa sie go jedynie do usuniecia resztek lekarstw

2. do flitra mozesz dac zarowno muszelki (moim zdaniem) jak i grys koralowy

3. keramzyt w najnizszym koszyczku nie ma dla mnie sensu poniewaz na nim ma sie odbywac filtracja bilogiczna i powinna przeplywac przez niego jak najbardziej oczyszczona woda - tak samo jak w przypadku ceramiki

Opublikowano

a tak swoja droga to jakiej wielkosci masz akwarium?

bo filtr widze po opisie masz ino jeden i to taki ktory pociagnie max ok 80l wg mnie... (niewazne co jest napisane w opisie producenta :) )

Opublikowano

a nie zauwazylam ze jeszcze tetre masz :)

ale 96l... to jest przeca brutto, netto bedzie deko mniej...

jak dla mnie to deko za malo...

Opublikowano

Więc tak:

Węgiel sobie daruj zwłaszcza jak masz rosliny, bo i owszem wrto go czasem użyc przy rozruchu aby dikładnie oczyscic wodę ale przy eksploatacji akwa z roślinami i uzywaniem nawozu to pomyłka. Obojetne jakich nawozów uzywasz w płynie czy w tabletkach, przecież roślina nie pobiera składników bezposredno z tabletki tylko tabletka taka wydziela składniki stopniowo do wody i z wody pobiera je roślina a więc w każdym przypadku węgiel będzie działał prawie tak samo.

Co do reszty to raczej powtórze za adi zamiast muszelek lepiej grys koralowy, i nie kombinuj z keramzytem tylko do drugiej wolnej komory też daj ceramikę albo grys koralowy.

Co do Twojego ostatniego pytania to:

czy Twoja filtracja da radę na takie akwa to: zapewne tak

czy jest to dobre akwa na mini Malawi to : raczej nie

Opublikowano

Dokładnie tak jak napisał Mario (mars :) ) :

węgiel aktywowany -> zbedny :!:

zamiast muszelek -> grys koralowy albo wapień rozdrobniony;

filtracja -> jak dla mnie 'graniczna'.... lepiej dodać dobry wkład zamiast keramzytu i grysu, np. firmy Eheim, Sera czy JBL;

akwa -> cóż ...... wiem, że z różnych powodów, nie mozna czasami postawić 'normalnego' baniaka ale 96l to ciut mało ..... może pokombinuj jeszcze trochę i uda Ci się postawić choć 240 l :wink:

Życzę zadowolenia i powodzenia :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
    • Cześć wszystkim. Szukam cyrkulator do swojego 375, chciał bym kupić mocniejszy żeby móc użyć w przyszłość w większym akwarium( jest taki plan) zależy mi żeby był cichy oraz wydajny.  Jeśli ktoś ma doświadczenie z tunze lub eheim proszę o opinie
    • Moje już ma 9 lat, nadal bez problemu, jedynie rys więcej Wysłane z mojego Pixel 6 Pro przy użyciu Tapatalka
    • Spoina raczej na wykończeniu. Skłaniałbym się ku zmianie zbiornika, zwłaszcza że to kontrowersyjny Wromak Przyklejać się nie opłaca.
    • Mniej niż 18 , tak naprawdę bałbym się zalewać już to akwarium.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.