Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanko, chce zrobić instalacje z rur plastikowych 3/4cala za akwarium 2 wejścia i 2 wyjścia i w układ wstawić filtr narurowy z żywicą jonowymienną (http://www.saintbest.pl/index.php?p11,w ... nowymienna) lub (http://www.saintbest.pl/index.php?p35,w ... a-azotanow) i na jednym z wyjść zasilających z filtra UNIMAX Professional 700 chce zamontować taki filtr czy. Czy to w ogóle ma racje bytu, czy filtr przepchnie wodę. Różnica w poziomach pomiędzy wyjściem z Unimaxa a górna krawędzią akwarium będzie około 80-100cm jeszcze filtr.

PS. A możne 2 wyjścia z Unimaxaz z clić w jedno i wtedy przez narurowca i dorzucić jeszcze jeden kubełek bo instalacja wtedy pozwoli 2we i 2wy

post-9122-14695712248494_thumb.jpg

post-9122-14695712248623_thumb.jpg

Opublikowano

Chcę wsadzić tam wkład sznurkowy a te żywice to na podmianę jak będzie coś z wodą nie tak

PS.woda ma odczyn pH 7,5. NO2- 0,0 do 0,3mg/L a NO3- 35 do 40mg/L i NH3 +NH4 0,0mg/L

Opublikowano

Wkład zawiera żywicę jonowymienną usuwającą jony magnezu i wapnia odpowiedzialne za twardość wody, tym samym powodując jej zmiękczanie. Usuwa również niektóre jony metali np. manganu. Woda twarda: - powoduje powstawanie kamienia kotłowego na elementach grzejnych

Wkład z żywicą anionową do usuwania azotanów z wody w akwarium

przy wysokim NO2 i NO3 to może pomóc tak na wszelki wypadek przeczytałem o tych filtrach na tej stronie (http://www.saintbest.pl/index.php?k2,filtry-do-wody) chyba lepiej dmuchać na zimne niż zostać z ręka w nocniku i rybami pod wierzchem.

Opublikowano

1. Ten pierwszy wkład tylko zaszkodzi ( jest do demineralizacji wody). W jakim celu chcesz zmiękczać wodę? Jakie masz kH,Gh?

2. Drugi wkład ok. Może być( ten na usuwanie azotanów)

3. Ten kubełek nie ma szans na to ,żeby pociągnąć taką filtracje. Tutaj potrzebna jest mocna pompa.

4. Jak często podmieniasz wodę?

Opublikowano

4- Na razie nie podmieniam wody bo akwarium stoi na ziemi tylko z wodą i chodzi tam narzazie wewnętrzny filtr tak miele wodę żeby odstała na potem do zalania całości

A co do reszty to oki już wiem bez pompy się obędę do tego filtra, tak więc będzie bez narurowca i problem z główki 120zł w kieszeni hahahah oto mi chodziło czy wyda kubełek na takim filtrze ale widać z tego ze nie

PS. A jeśli chodzi o te dwa szkice już bez narurowca, to jak podłączyć lepiej 1 czy 2 a możne tylko 1 kubełek?

Opublikowano

W baniaku 450L będzie około 45 do 50szt. max. w sumie. Narzazie kolega trzyma mi około 32sztuk w oddzielnym zbiorniku. Jak zrobię konstrukcję i mi woda w aqwa. dojrzeje. Dorosłe Red Red 2 samce i 3 samice oraz ok 10 sztuk młodych 2szt Mangaino . Oraz 1 sztukę kosiarki RED RED około-12cm 2szt. samce ok-10cm 3 szt samice od 4-5cm ok-10 szt. MANGAINO około - 3cm oraz 10cm oba samce red red. Jedna Yellow inkubuje jutro przenosimy ja do mnie do kotnika 50L