Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze o podłożu już wiem

Teraz może kamienie myślałem o wapieniach i na razie ciemnym tle ale to tylko moje wymysły co o tym myślicie nie mam zbyt dużego akwa więc nie zaszaleje

coś na styl kolegi

http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=6001

chcę żeby akwa wyglądało jak najlepiej więc doradzcie czy to jest fajne czy raczej nie ?

Czy kolor skał ma znaczenie dla ryb ?czyli dany kolor dla danego gatunku?

Opublikowano

Vipercp napisał:

Teraz może kamienie myślałem o wapieniach i na razie ciemnym tle ale to tylko moje wymysły co o tym myślicie nie mam zbyt dużego akwa więc nie zaszaleje

coś na styl kolegi

http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=6001

Ja bym tego nie wsadził do zbiornika. IMHO glony żle wyglądają na jasnych kamieniach, a wierz mi, że się pojawią. Ale to Twój zbiornik i ma się podobać Tobie.

PS Przy jasnym wystroju i mocnym oświetleniu, ryby mogą czuć się nieswojo.

Opublikowano

Ja jeżeli bym stawiał baniak od podstaw dałbym nie za jasny piasek (o nie najniższej frakcji), czarne tło i jak najciemniejsze kamienie w połączeniu z bardzo jasnym oświetleniem.

W moim przypadku mam dużo żółtych ryb w baniaku i przy jasnym piasku i jasnych skałach praktycznie ich nie widać.

Twój wystrój w dużej mierze powinien być uzależniony od obsady.

Ja mam czarne tło, ciemne kamienie i w czasie gdy był atak okrzemków rdzawych praktycznie nie było widać (za to saulosi jak ta lala :mrgreen: )

Opublikowano
Dodam jeszcze co do piasku. Nie polecam brać bardzo drobnej frakcji. Przy mieszaniu podłoża muli wodę i długo osiada na dnie.

Ja tego u siebie nie zauważyłem.

Przy białych skałach i białym podłożu ryby nie będą się chyba czuły zbyt dobrze. Tak jak Kunta napisał, wiele ryb prezentuje się b. ładnie na ciemnym tle (jeśli byś kiedyś robił wewn. pod kolor ciemnych skał).

Opublikowano

dobrze to tak kamienie łupek filitowy czy Serpentynit?bo obydwa mi sie podobają,może pomieszać?

Co do obsady jeszcze się nie zastanawiałem

Mam filtr kubełkowy JBL CP900 czy da rade czy przy malawi jest potrzebne większe natlenienie wody?może jeszcze jakaś kurtyna napowietrzająca?

Opublikowano

Kamieni nie mieszaj daj jeden rodzaj, będzie bardziej naturalnie wyglądało.Co do filtracji nie zapominaj o mechaniku nasze rybki lubią brudzić .Zrób z jbl biologa zasyp go ceramiką i daj prefiltr z gąbki i będzie oki

Opublikowano
Dodam jeszcze co do piasku. Nie polecam brać bardzo drobnej frakcji. Przy mieszaniu podłoża muli wodę i długo osiada na dnie.

Tu się nie zgodzę ja zawsze używam piasku o frakcji 1mm nic nie muli ale najpierw przed wsypaniem go do akwa trzeba go bardzo dobrze wypłukać właśnie z tego mulącego syfu.

Opublikowano
Jednak zawsze coś zostaje. Ja nie wiem jaką mam frakcję, ale płukałam go baaaardzo długo i nadal przy przemieszaniu muli mi wodę, na szczęście na drugi dzień już jest czysto

to nie piasek tylko syf, który się w nim znalazł od ryb nigdy nie jesteś w stanie tak odmulić dna by nic nie pływało.