Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamówiłem rybcię AFRA JALO takie 1+3 lub 1+4 co pasuje jeszcze dołożyć do 120 cm takie 240L

yellow + maingano jeśli tak to po ile szt ?

a może johannii

tylko johannii to strasznie agresywne rybsko wiem bo aktualnie johannii pływają u mnie w tym są 3 samce i 2 samiczki

myślałem oddać całą piątkę i fomować obsadę od nowa albo oddać 2 samce a zostawić 1 samca i te 2 samiczki i dokupic jeszcze ze 2-3 johannii hm tylko czy młode johannii i młode afry nie zostaną zagonione przez juz dość agresywnego samca johannii

A może jakieś sugestie ?

Opublikowano

Z moich obserwacji w takim samym baniaku wynika, że utrzymanie 2 samców johanni jest prawdopodobnie niemożliwe - to ryby o dużej wewnątrzgatunkowej agresji. Dlatego ja bym zostawił jednego samca i ewentualnie dokupił ze 2 samiczki, choć u mnie w układzie 1+2 ostatnimi miesiącami (dorosłe ryby) też to funkcjonuje, choć jedna samiczka jest mocno goniona. Niemniej z liczbą samiczek bym nie przesadzał też - to nie są baranki. Ostatnio, po 2 latach mnie zadziwiły - 2 samice przez 2 dni, w rundach 30 min. walczyły tak, jak dotąd nie widziałem walczących żadnych samców. 2 inne samce, johanni i socolofi próbowały je rozdzielić, ale się im nie udało! Byłem w szoku, bo samce się obok siebie pokręcą i utrzymują status quo. Te się lały jak oszalałe. No ale jak kobitki się wezmą za włosy to ... ;) Także jeśli chcesz dokładać samice, to musisz to zrobić w miarę szybko, bo potem te nowe młode mogą mieć trudno.

Opublikowano

wiem dlatego hodowca proponuje mi oddać starą obsadę i tworzyć nową zamówiłem afrę jalo i coś do tego najlepiej w 2 kolorach więc teoretycznie johannii byłoby ok tylko nie wiem czy żywieniowo da radę, co do maingano i i yellow póki młode byłoby ok ale boję się że jak podrosno może robić się koktajl w baniaczku choć ten układ kusi mnie najbardziej sam nie wiem. Afra ma być w poniedziałek i muszę zdexydować co do tego dołożyć

Opublikowano

Moje doświadczenia z melanochromisami również nie są niestety zbyt zachęcające. Kupiłem 8 szt małych m.parallelus. Dość szybko wykrystalizował się układ 2+6. Jatka rozpoczęła się w momencie kiedy jedna z samic okazała się jednak samcem. Ten trzeci był przeganiany między terytoriami dwóch dominantów i niestety tego nie przeżył. Co gorsza wyładował się w między czasie na dwóch samicach i z 3+5 zrobiło mi się 2+3. Jednego samca oddałem do sklepu. W tym momencie przybrały na sile spory między samicami - wcześniej rozdzielanymi przez dwa samce. Na dzień dzisiejszy mam układ 1+1 i całkowity spokój w akwarium. Inne ryby schodzą z drogi parallelusom, a te nie wykazują agresji międzygatunkowej. Trochę bardziej nerwowo było tylko kiedy parka odbyła jedyne jak dotąd tarło, ale tym razem na szczęście obyło się bez ofiar.

Opublikowano

Prócz tego że afra i johani w 240 to może być niezły czadzik zastanawia mnie czy wymieniana przez ciebie Afra jalo to Cynotilapia sp. "jalo" ta sama ryba Jaro Afra, czy jeszcze inny gatunek ?

Bo jako tako jest cynotilapia sp. "jalo" ewentualnie jej handlowa nazwa już rzadko używana ale JARO Afra, a drążę ten temat bo często jest tak, że jak ktoś sprzedaje coś a sam nie wie co to możesz mieć potem fajne kundelki.

Opublikowano
Prócz tego że afra i johani w 240 to może być niezły czadzik zastanawia mnie czy wymieniana przez ciebie Afra jalo to Cynotilapia sp. "jalo" ta sama ryba Jaro Afra, czy jeszcze inny gatunek ?

Bo jako tako jest cynotilapia sp. "jalo" ewentualnie jej handlowa nazwa już rzadko używana ale JARO Afra, a drążę ten temat bo często jest tak, że jak ktoś sprzedaje coś a sam nie wie co to możesz mieć potem fajne kundelki.

Fakt to dość mało popularna AFRA ale TAN MAL sprzedaje w/w pod nazwą: Cynotilapia afra Jalo Reef 4 - 5 cm więc takowa istnieje

Ps dalej nie wiem co z obsadą czy obsada :

Afra Jalo

Maingano

Yellow

się "zmieszczą" ? a jeśli tak to po ile szt kupić ? ile docelowo zostawić?

Opublikowano

właśnie o tym piszę

Skracanie nazw potem uniemożliwia ich identyfikację, więc przynajmniej pisząc w tyule poprawną nazwę , można łatwo ominąć pomyłek i dezinformacji czytających.

3 gatunki w 240 l odradzał bym, chociaż akurat przy tej obsadzie mogło by się udać, bo maingano zajmie grotę przy dnie, afra wyzej położoną cześć zbiornika, i teraz wszystko zależy od ryb czy znajdzie się miejsce dla yelowka.