Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki bo ścisłowiec ze mnie mierny.Zastanawiam się czy tylko jako mechanik wystarczą mi dwa korpusy?Pierwszy siatkowy a drugi sznurkowy 50 mikro i czy wlot zrobic z rury 1 cal a potem redukcja na 3/4 dla lepszego ciśnienia na wylocie.

Opublikowano

Prześledziłem wątek g.pająka kolejny raz i wiem już dużo więcej.Moje pytanie ogranicza się teraz do tego czy pompa eheim compact+5000(zamontowana poza akwa) będzie odpowiednia?

Opublikowano

O wkładach siatkowych zapomnij. Użyj dwa razy wkład sznurkowy 50 mikronów( w połączeniu równoległym wkłady w obydwu korpusach powinny być takie same) są sprawdzone i w zupełności wystarczą.

Co do średnicy rur to myślę, że 3/4 cala wystarczą na całej długości a redukcję zrobisz sobie na samym wylocie( np spłaszczając rurkę czy kolanko).

Ja przy trochę mniejszym zbiorniku mam dwie pompy i do każdej po dwa korpusy. U mnie zdaje to egzamin, chociaż przyznam, że robiłem to trochę na wyrost mając na uwadze to, że ryby podrosną. Do tego mam jeszcze dwie pompy cyrkulacyjne i zapomniałem co to odmulanie( cyrkulacja wody jest taka, że nie pozwala zanieczyszczeniom osiadać na dnie) :)

Trochę się spóżniłem, ale jak już napisałem...

Opublikowano
:D Gdybym użył pompy akwarystucznej to i tak muszę zrobić wszystko na gumowych wężach(czy to bezpieczne) więc będę musiał się dostosować do średnic pompy.Już sam nie wiem.Narazie czytam i mam nadzieję że wybiorę coś dla siebie.Wiem że nie chcę mieć pompy w zbiorniku,ale jak połączę cały układ na wężach to czy to wszystko będzie bezpieczne?A niech wąż się jakimś cudem ześlizgnie i wtedy porażka.
Opublikowano

na kubełku też masz wężyki

Zabezpieczyłeś je czy są luzem?

Tego się nie obawiasz?

A jeżeli je zabezpieczasz to zrób tak samo z narurowcami