Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a po co Ci zdjęcia? wejdź na allegro cy jakiś sklep internetowy i sprawdź gąbki. Te Atmanowskie mają wielkość do 5. Ja pod At 203 mam chyba nawet 3, albo 4.

Opublikowano

Proszę nie śmiejcie się :lol:

JA dopiero zaczynam swoja przygodę z MALAWI, rozmawiałem dzisiaj ze znajomym i powiedział mi że do akwarium 450l, nie jest potrzebna taka pompa z gąbką. Lepiej mówi ażeby założyć filtr wewnętrzny. Tylko że te filtry są max do 350l zbiorników.

Co wy o tym wszystkim sądzicie :?: Jakie macie na ten temat zdanie :!: Proszę o cenne informacje .

Opublikowano

Mówimy o takiej, jak pokazał Ci Perez. Tylko nie rozmiar 5, mniejsza wystarczy.

A co do Twojego znajomego, to niech sobie te bajki gdzieś schowa i zostawi dla siebie :mrgreen: Sam napisałeś, że filtry są do 350l, a na dane producenta bierze się jeszcze "lekką" poprawkę. Pompa o przepływie 2000l + gąbka - to jest rozwiązanie Twojej wewnętrznej filtracji. I już nie szukaj innego (czyt. słabszego) :wink:

Opublikowano

W akwarium 450l pompa o przepływie 2000l/h to rozsądne MINIMUM. Jeżeli masz dużo ryb albo rozbudowane dekoracje to często okazuje się, że do zapewnienia odpowiednio wydajnej filtracji mechanicznej potrzebujesz dwóch takich pomp. W przeciwnym razie na podłożu zalegają nieczystości i/lub woda jest mętna. Sision słusznie napisał: jeżeli zaczynasz z malawi to nie kombinuj tylko zdecyduj się na standardowo polecane rozwiązania: pompa 2000l/h z gąbką do filtracji wewnętrznej i zewnętrzny filtr do filtracji biologicznej. Z czasem możesz coś pokombinować ale najpierw w oparciu o to co sprawdzone nabierz doświadczenia.

Co do linku który podałeś, to ja mam właśnie taką gabkę (tylko większą) i jestem z niej bardziej zadowolony niż z atmanowskiej

Opublikowano

No i o to mi chodziło krótko i na temat .

Czyli wystarczy mi filtr zewnętrzny kubełkowy oraz ta pompa z filtrem gąbkowym :?: :!:

Koledzy takie pytanie mogę się mylić ale pyszczaki żyją w jeziorze gdzie woda jest spokojna, a przy pompie 2000l/h będzie mały strumień rzeczny rwący, czy ryby nie będą się o szyby rozbijały :?: :!: Czy może jest możliwość jakiejś regulacji tej pompy :?:

Opublikowano
Czyli wystarczy mi filtr zewnętrzny kubełkowy oraz ta pompa z filtrem gąbkowym

Najpewniej tak, chociaż czasem (w zależności od dekoracji) trzeba dodać cyrkulator albo drugą pompę. Ale to już wyjdzie "w praniu".

Możliwość regulacji pompy jest - można ją zdławić odpowiednim suwakiem w obudowie. Nie jest to jednak polecane. Lepiej tak kombinować strumieniem żeby było ok. 2000l/h to wcale nie tak dużo. W 1,5 metrowym akwarium nie jest to jakaś specjalnie wielka siła, a na pewno nie taka żeby ryby miały z tym problem.

Jezioro wbrew pozorom nie jest takie spokojne. W strefie przybrzeżnej falowanie jest bardzo silne.

Opublikowano

Witam

Mam tego At-203 w 125 cm akwarium i prawdę mówiąc grzmoci niesamowicie, ale wylot skierowałem lekko na tło i mam wrażenie, że to rybą nie przeszkadza. Głównie omijają ten strumień, choć czasami jak widzę z uporem maniaka starają się podpłynąć jak najbliżej wylotu.

Może to jakieś zawody (Jak jazda na byku) :D