Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Temat troche z innej beczki ;)

Mam od niedawna w 200l 20 sztuk demasoni i już po dwóch dniach udało mi się przyzwyczaić je do jedzenia z ręki:

Przed każdym karmieniem stukam delikatnie o szybę akwarium i już po kilku karmieniach skumały że zaraz będzie żarcie i podpływają wszystkie pod tafle:

Czy macie jakieś inne patenty na wyuczenie czegoś naszych rybek?

Nic nie przychodzi mi do głowy... mój 2letni posokowiec bawarski pojął już wszystko co miał pojąć więc troche się nudze i zabieram sie za tresure ryb :D

Może podrzucicie jakieś pomysły? ;)

sory za jakość filmów ale miałem dzis tylko telefon pod ręką ;/

Opublikowano

cactus - jak chcesz wyzwania, to naucz ryby aby ustawiały się w kolejce do jedzenia - najpierw sammiec dominujący i tak dalej w hierarchii aż do końca.

Jak Ci się to uda - będziesz WIELKI :D

Albo naucz ryby musztry - ustawiania się w szeregu , dwuszeregu, w prawo, lewo zwrot (padnij powstań możesz sobie odpuścić).

Opublikowano
cactus - jak chcesz wyzwania, to naucz ryby aby ustawiały się w kolejce do jedzenia - najpierw sammiec dominujący i tak dalej w hierarchii aż do końca.

Jak Ci się to uda - będziesz WIELKI :D

Albo naucz ryby musztry - ustawiania się w szeregu , dwuszeregu, w prawo, lewo zwrot (padnij powstań możesz sobie odpuścić).

Hehe no to byłoby coś :D:D Chciałabym coś takiego zobaczyć :lol:

Opublikowano

Żarty artami ale np ja miałem zawsze straszny problem z odławianiem ryb. Po włożeniu sitka w momencie uciekały a dekoracji rozbierać nie lubię i nie będe.

Zacząłem je karmić z sitka. Wrzucałem namaczane granulki do środka (robie tak do teraz) i czekałem na reakcję. Na początku podpływały tylko i wyłącznie samice saulosi, reszta się bała. Na dzień dzisiejszy po włożeniu siatki do akwarium mam ją pełną ryb:)

Musze kiedyś zdjęcie trzasnąć

Opublikowano

Czester i dopiero teraz się chwalisz?! Toż to wyśmienity sposób na odławianie ryb! Ja ostatnio w weekend właśnie z piwem w ręku ;) redukowałem obsadę i zauważyłem b. inteligentne zachowania niektórych ryb:

- najmniejsze pyrdki nie wpływały do pułapki, tylko ustawiały się przed nią i wyłapywały drobiny wymiatane przez większe ryby

- ps. socolofi w ogóle nie wpływały do pułapki - jeden jedyny raz samica się tam zapuściła, i po roku prób ją odłowiłem - szok, naprawdę.

- ps. mphanga sobie nic nie robił z pułapki - wpływał do niej i wyżerał co tylko tam rzuciłem; dominant objął ją momentalnie w posiadanie jako rewir i odganiał inne ryby od swojego paśnika. Musiałem go odłowić na czas polowania na inne osobniki, bo żaden nie ważył sie wpłynąć przez tego mphangę.

Taki trochę OT odnośnie tresury, niemniej coś na temat inteligencji pyśków.

Opublikowano

Ja ostatnio jak redukowałam łapałam na 4 siatki razem z kumplem. U mnie nawet na pokarm nie dały się nabrać. A metoda z 4 siatkami zadowalająca, tylko trzeba najpierw obadać gdzie najbardziej lubią się chować.