Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może z czarną folią zamiast tła i rybami żółtymi, pomarańczowymi fajnie by to wyglądało ale w tym momencie nie podoba mi się, lepsza była poprzednia wersja

Opublikowano

Wstrzymywałam się z moją opinią, nie chciałam być ta pierwsza :D:P Mi też bardziej podobał się jasny piasek. Ten jakoś tak nie pasuje. Koloru takiego samego jak kamienie i tło nie będzie miał, bo przecież na piasku glony nie rosną, chyba, że wyhodujesz sobie trawnik z sinic :D hehe. Mi nie podchodzi

Opublikowano
:D zobaczycie za parę tygodni. Poza tym na absolutnie ciemnym tle ryby prezentują się o niebo lepiej. Na razie wszystko jest świeże i niedopasowane.
Opublikowano

Racja w obu kwestiach:

1) pierwsze primo: zbiornik jest świeżo po przemeblowaniu, więc na pewno za kilka tygodni wszystko będzie wyglądać o niebo lepiej

2) drugie primo: na ciemnym tle większość gatunków faktycznie wygląda lepiej --> dlatego polecam czarne skały i jasny piasek :P

Ja tam wierzę, że Cezarix i z tego wyczaruje coś fajnego, bo chłop ma zmysł dekoracyjny, co już udowodnił przy poprzednim akwa. Tu doda, tam odejmie kamień i i tak będzie fajnie, mimo że IMHO poprzedni wystrój był jednym z lepszych w galerii. IMHO w tym przypadku jednak zmiany potwierdziły, że lepsze jest wrogiem dobrego. Ale najważniejsze by właściciela cieszyły zmiany, ot co ;)

Opublikowano

ja zastanawiam się nad ciemnym podłozem do moich frontos. ale słysząłem ze piasek bazaltowy coś tam rybom podrażnia jak go przesiewaja przez pyszczki :? dokładnie nie pamietam. zaobserwowałeś może by ryby przestąły to robić?

Opublikowano

nie zauważyłem żeby przestały, co więcej początkowo ładnie i równo ułożony piasek wygląda teraz jak przeorany. Góry i doły wszędzie - teraz wiem że potrzeba jeszcze drugie tyle bo gdzieniegdzie widzę dno baniaka. Tak więc nie wydaje mi się żeby nieco ostrzejsze krawędzie ziaren im przeszkadzały.

Dodatkowo widzę kolejną zaletę, na czarnym dnie lepiej widać opadnięty pokarm - ryby też to widzą i wyjadają do ostatniwgo ziarenka. Poprzednio interesowały się nim dopiero gdy nurt uniósł go nieco nad powierzchnię.

Dzięki równomiernej frakcji całego podłoża woda jest krystaliczna. To oczywiście nie tyle zaleta koloru co właśnie braku pyłu obecnego w piasku z plaży czy budowlanego. Tak wiec nawet jeśli ktoś nie zdecyduje się na zakup bazaltu warto poszukać piachu o frakcji powyżej 0.