Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pewien problem. Otóż wczoraj próbowałem uzupełnić obsadę o samicę saulosi coral. Ryba prawie dorosła 5,5-6cm. Wszystko odbyło się zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami ( kilka godzin ryba była w kotniku w zbiorniku głównym, obsada nakarmiona, moment wpuszczenia godzinę po zgaszeniu światła itd). Niestety próba się nie powiodła. Po wpuszczeniu do zbiornika przez przez noc aż gdzieś do godziny 11-tej wszystko było dobrze. Ryba była trochę przeganiana przez samce(4 szt) ale tylko z ich terytoriów, zajmowały się one raczej sobą. Niestety po pewnym czasie do głosu doszły samice saulosi(3 szt) i wtedy się zaczęło, przez godzinę wszystkie razem i każda z osobna nie dawały jej chwili wytchnienia. Pozostałe gatunki nie przejawiały większej agresji. Rybkę odłowiłem do kotnika w zbiorniku i od tego momentu jest ignorowana przez pozostałe ryby.

Ogólny stan ryby jest w miarę dobry: nie jest pobita, straciła część płetwy ogonowej, przyjmuje pokarm.

Po kuracji spróbuję jeszcze raz ( zależy mi na tej rybie bo wiem, że to na 100% samica, nie chcę wpuszczać maluchów i czekać co z nich wyrośnie i tak już robi mi się kłopot z nadmiarem samców)

Wiem, że wpuszczanie dorosłej pojedynczej sztuki do reszty zadomowionej obsady to wielka loteria, ale może mi coś poradzicie? Może po kuracji, przed ponowną próbą jej wpuszczenia odłowić pozostałe samice na dzień lub dwa? Może jakieś inne opcje?

Trochę się rozpisałem, ale tak przy okazji jeszcze jedno pytanie. Rybę zamierzam przełożyć do 60l kotnika. W tej chwili pływa tam 5szt pseudotropheus acei wielkości około 2,5cm docelowo do uzupełnienia obsady w zbiorniku głównym. Jak myślicie, można je już odłowić i wpuścić do akwa czy jeszcze poczekać? A jeśli poczekać to jak długo?

Pozdrawiam.

P.S. zbiornik 180x50x50, obsada poniżej, wszystkie saulosi w tym samym wieku i tej samej wielkości, reszta zróżnicowana wiekowo.

Opublikowano

Moja propozycja to taka aby odłowić wszystkie samice saulosi i wrzucić do zbiornika tylko tą jedną nową.

Samiec zacznie ją troszkę męczyć (w końcu do jego zalotów będzie tylko jedna) wtedy wpuść drugą samicę ze starej obsady, poczekaj aż się dwie dogadają między sobą (po walkach lub bez) w końcu nie będzie juz takiej przewagi liczebnej.

gdy się wszystko uspokoi wpuść pozostałe dwie samice, wtedy powinno być wszystko w porządku.

J wpuszczałem młode l. chisumulae do zbiornika z dużymi rybami - totalny olew młodych rybek, więc i u ciebie może być też tak z acei - jednak każda obsada to co innego, wiec bywać może różnie.

Ja bym wpuścił.

Opublikowano

Ja ostatnio miałam jazdę z dopuszczaniem 5 szt membe deep do mphangi. Wpuściłam je w dzień, bo stwierdziłam, że w razie czego mogę reagować, czego możliwości nie mam w nocy. No i po wpuszczeniu zaczęło się od razu... Wszystkie mphangi, nawet samice dawały im niezły wycisk, ciągle je ganiały. Stwierdziłam nie może tak być. Zgasiłam światło. Uspokoiły się trochę. Po jakichś 2 godz znowu zapaliłam, już trochę mniej je przeganiały, ale dalej, ale już nie gasiłam. Na drugi dzień jedna padła. Nie wiem czy ją pobiły czy z jakiego powodu. Ale na drugi dzień już był spokój w akwa :) I dziś żyją w zgodzie. Samiec przegania tylko swoje samice i samca dodatkowego, który idzie do redukcji jak tylko z deepków się coś wybarwi. W niedzielę dopuszczam jeszcze 8 maluchów deepków, zobaczymy jak będzie tym razem :)

Opublikowano
Zrob przemeblowanie zbiornika, wrzuc wszystkie ryby, 2 dni nie zapalaj swiatla.

Dzięki za dobre chęci, ale nie będę raczej burzył tego, czego ułożenie zajęło mi miesiąc :D Skorzystam z porad Yaro, chyba, że ktoś ma inne propozycje :)

Koteczek: u mnie wygląda to trochę inaczej, ryba dorosła i do tego jedna sztuka.