Skocz do zawartości

Samochwalstwo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Oj Piotrek za naduzywanie emonitów to zaraz cię wymoderuje :wink::D

.

Co do biotopu i miedzynarodowych organizacji :wink::D to nadaje Ci cynk: http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=551 pod koniec topicu, tam dopiero jest biotop :roll: :(

emotki w Twoim pierwszym poscie sztuk 8.

W moim 9

= o jeden więcej ! :P TyLkO

Więc nie wiem ocb ? :lol: Jak mi byś chciał wymoderować to nie zapomnij o sobie :twisted:

Cynk przyjełem, mam to na uwadze :?

Ale nie myśl, że zapominam o Twojej sprawie...

Priorytety :twisted:

Opublikowano
Coraz bardziej chce mi sie zawitać do tych Międzyzdroi ;).

To może w końcu przyjedziesz, zaproszenie cały czas aktualne :D

Opublikowano

taki tam OT

emotki w Twoim pierwszym poscie sztuk 8.

W moim 9

= o jeden więcej ! :P TyLkO

Przyjrzalem sie dokladniej statystyce i mi wyszlo:

Mars: 8 emotek na 25 linii = 0.32 emotki na linie

PiotrQ: 9 emotek na 5 linii = 1,80

Statystyka jest po stronie mars'a :twisted:

Opublikowano

o LOL :lol:

Nie filozofuj sys, bo przecież bez tego widać wyraźnie, że statystyka jest po stronie MARIUSZA.

Ja 9 (czyt. dziewięć) On 8 (czyt. osiem) :wink:

A nie Ty mi tu jakieś cyfry z przecinkami podajesz, to widać :wink:

heheh

:twisted:

Opublikowano

Na początku gratuluję, jednak szczerze powiedziawszy, mam trochę mieszane uczucia...

Ryby rzeczywiście fajne, rzadkie, ładne i ciekawe, ale dla mnie mimo wszystko za duże jak na 200l. Sam widziałem, jak mi w takim akwarium aulony podrosły, a miałem je tam zaledwie ok. 10 miesięcy. Oczywiście wiem, jakie masz doświadczenie i na pewno tym rybom będzie zdecydowanie lepiej u Ciebie, niż u kogoś, kto przed zakupem nie przemyśli swojej obsady, ale wg mnie 3 gatunki to za dużo...

Można zapytać ile tych ryb masz :?:

Trzeba jednak przyznać, że masz odpowiednie warunki na takie eksperymenty. Widząc, że to Ty tak "kombinujesz", wiem, że rybom nie stanie się krzywda- zawsze mogą trafić do trochę większego basenu :wink: .

P.S. Kończyć z tym spamowaniem, bo zaraz tu z Wami porządek zrobię :twisted::lol::wink:

Opublikowano
bo zaraz tu z Wami porządek zrobię :twisted::lol::wink:

Maaaaamoooo :cry: a Mateusz chce mnie biiić, powiedz mu cooś :cry:

On mi grozi, to jakaś manipulacja.. :wink:

heheh :)

A wracając do tematu, to mam zdanie tak jak Mateusz (że Mariusz przesadził troche, a może bardziej niż troche), z tym, że jeszcze dodam od siebie, iż moim zdaniem nawet najbardziej doswiadczony akwarysta, nie sprawi, że ryby wsadzone do okreslonego litrażu będą się w nim czuly lepiej niż w większym.. (mam nadzieje, że wiecie ocb )

Też zawsze myślalem ze jakakolwiek niembuna w akwa takim jak 200 l to tylko kilka sztuk aulonek i to za dużo.. no ale nie mniej jednak zobaczymy.

Opublikowano

Mateusz jakie OT :wink: zobacz jeden topic a ile postów :D jaki ruch w "interesie" :D

Co do reszty to Mateusz z tobą i Piotrem troche sie zgadzam a troche się nie zgadzam :wink: :?

Zapewniam Was że za jakiś czas napiszę o tym jakiś artikiel do serwisu i sie podzielę obserwacjami i doswiadczeniami dogłębnie, jak i wyjasnie dlaczego tak a nie inaczej. Natomiast w skrócie dlaczego tak a nie inaczej.

1. Piotr dobrze napisał i sie z nim zgadzam ze: " najbardziej doswiadczony akwarysta, nie sprawi, że ryby wsadzone do okreslonego litrażu będą się w nim czuly lepiej niż w większym" zwłaszcza że ja za jakiegoś specjalistę sie nie uważam ale i z drugiej strony też troche wiem ocb. Litraż jest taki a nie inny bo po prostu takie akwa miałem wraz z pokrywą 6 zapasowymi swietlówkami tłem itd bo sam jestem zwolennikiem tezy że im więcej wody tym lepiej, a wydawanie kasy na inne akwa sie mijało z celem - gdybym kupował wszystko od nowa to byłoby wieksze. Tak więc co do akwa to się z Wami zgadzam że mogło by byc lepiej

2. z powodów opisanych w pkt 1 gatunki wybrałem najmniejsze z mozliwych bo w Haplochromisach nic mniejszego już nie ma a i A. hueseri tez jest jedną z najmniejszych. Doskonale zdaję sobie sprawę że to akwa to jest absolutne minimum biorąc pod wielkość ryb i nawet jak wszystko mi sie powiedzie to i tak będę rekomenadował większe akwa. Z drugiej strony to w końcu wielkośc tych ryb jest zblizona do mbuny której zresztą wiele przedstawicieli jest większa, natomiast na plus dla mojego rozwiązania jest aranzacja akwa bo ryby te potrzebują do szczęscia głównie piachu a nie dużej ilości konstrukcji skalnych tak jak mbuna i w ten sposób urzadzająć akwa jako piaszczyste z paroma kamieniami na tyle zyskuje na przestrzeni zyciowej i dlatego se na to zdecydowałem.

3. Sama obsada dlatego taka a nie inna bo po prostu musiała byc to non-mbuna i chodziło mi o to aby poznac te gatunki niezbyt rozpowszechnione, a po drugie sprawdzic czy Haplochromisy mozna trzymać w mniejszych akwenach bez szkody dla ryb. Bo bez urazy, i naprawe nie jest to jakaś zarozumiałość z mojej strony ale "standard" do takiego akwa czyli yellow i rdzawe to naprawdę mnie nie kręci mimo że to śliczne ryby [yellowki też kiedyś miałem]. Sam zresztą każdemu co zakłada pierwsze akwa coś z okolic tego "standardu" bym polecił - ale ja chce sprawdzić opcję dla tych z większym stażem - a reasumując ten punkt to zawsze taki kombinator jak ja musi pierwszy takie coś sprawdzić, bo inaczej wszyscy byśmy trzymali w akwa "standard" więc robie to dla dobra nauki i akwarystyki :wink::D:lol:

4. Natomiast co do ilości gatunków to tutaj się z wami nie zgadzam. Wiem że jesteście zwolennikami minimalizacji gatunków a nawet akwa jednogatunkowegoo jednak ja nie jestem w stanie się oprzeć ilości gatunków jakie nam jezioro Malawi oferuje. Aby dokładnie wyjaśnic ten punkt to bym musiał bardzo dużo napisać [a to zostawie sobie do artykułu]

Tak w skrócie to mimo że nie zawsze sie z nim zgadzam to postanowiłem pójść "drogą" Koningsa choć nie tak ekstremalnie jak opisuje on obsady w książce bo wtedy to chyba jeszcze jeden gatunek powinienem dodać. I tak jak w przypaku Mbuny często się z książką niezgadzałem to przy non-mbunie moje obserwacje potwierdzają większość przedstawionych tam tez. Co do ilości gatunków w moim akwa to ryzyko jest jedno - czy którykolwiek z Copadichromisów zajmuje na stałe jakieś terytorium, a tego niestety nikt mi znany nie wie. Generalnie wiekszość non-mbuny [w przeciwieństwie do Mbuny] nie zajmuje jakiegoś terytorium na stałe i do "terytorializmu" dochodzi tylko podczas tarła i jeżeli te gatunki też takie są to jestem górą [niestety te gatunki które wiem że nie są terytorialne to są zdecydowanie za duże do tego akwa i dlatego musiałem wybrac nieznane ale małe] natomiast w pełni sobie zdaje sprawę że jeżeli którykolwiek z nich okaże się zaborczy i zajmnie jakiś teren na stałe co w przypadku tego akwa bedzie stonowiło prawie całą jego powiezchnie to od razu moge zwijac interes i albo kupować nowe akwa albo sprzedawać ryby.

A po 5 to o co wam chodzi :wink: gdybym to napisał na CF to zaleciliby dodanie jeszcze z trzech gatunków, Ubota i Titanica ...... :lol:

Generalnie pożyjemy zobaczymy :?: , a że napewno nie należę do ludzi którzy trzymając Lombardoi w 60 l twierdzą że wszystko jest ok i zdaje sobie sprawę z zagrożeń oraz sam fakt rozmnożenia ryb nie jest dla mnie wykładnią ich dobrego samopoczucia, więc postaram sie aby moje obserwacje były jak najbardziej obiektywne.

Opublikowano
Z powodów opisanych w pkt 1 gatunki wybrałem najmniejsze z mozliwych bo w Haplochromisach nic mniejszego już nie ma a i A. hueseri tez jest jedną z najmniejszych

Najmniejsze, nie zawsze znaczy najspokojniejsze... Demasoni są bardzo małe, ale czy to znaczy, że można je wpuścić do akwa 112l :?: :wink:

Generalnie wiekszość non-mbuny [w przeciwieństwie do Mbuny] nie zajmuje jakiegoś terytorium na stałe i do "terytorializmu" dochodzi tylko podczas tarła

Problem w tym, że np. u mnie samiec praktycznie cały czas odbywa tarło... A przynajmniej cały czas próbuje imponować i zalecać się do samic. Co ciekawe, ma to miejsce zwłaszcza rano, przed zapaleniem oświetlenia, kiedy akwarium jest oświetlane tylko światłem słonecznym... Wtedy zawsze na srodku akwa rządzi niepodzielnie samiec Aulonocar, Lethrinopsy są w jednym rogu zbite w kulę w Vallisnerii, a reszta aulonek grupuje się za kamieniami... A przecież Maisoni, zaliczane do grupy stuartgranti są podobno takie spokojne, w dodatku w akwarium o długości 165cm... :wink: .

No ale mimo wszystko życzę powodzenia i z niecierpliwością czekam na artykuł :wink: . Mojego meila masz, więc tak jak Piotrek, proszę o fotki :D

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.