Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc. Po 3 miesiacach uzywania, zauwazylem spory spadek przeplywu w moim biologu (Eheim 2224). Wywalilem wloknine i przeplyw znowu sie zwiekszyl. Chcialem sie jeszcze upewnic czy pozostale wklady wlozylem w dobrej kolejnosci? Od dolu: echfimech 1l., gabka, substratpro 2l.? Na wlot oczywiscie prefiltr. Czy taka filtracja i ilosc wladow jet ok dla 16 pyszczkow (saulosi i m. livingstonii)?

PS. Sorry, ze nie uzywam polskich liter, ale chwilowo nie mam mozliwosci.

Opublikowano

o tym czy ilość wkładów jest odpowiednia świadcza parametry wody. Jezeli NO2/NO3 utrzymuje sie na właściwym poziomie przed podmiana to filtrację mozna uznać za wystarczajacą. Włóknina będzie miała naturalna tendencje do zapychania sie i spowalniania przepływu poniewaz jest przeznaczona do "standardowego" uzytku filtra, czyli czyszczenia go co 1-2tygodnie. Podobnie grubośc gabki prefiltra moze byc przyczną szybkiego zapychania wkładów - zbyt grube oczka przpeuszczaja zanieczyszczenia do srodka.

Opublikowano

Dzieki. NO2=0, NO3=10-15, wiec raczej jest ok. A czy kolejnosc ulozenia wkladow jest odobra? Od dolu: echfimech 1l., gabka, substratpro 2l.?

Opublikowano
Dzieki. NO2=0, NO3=10-15, wiec raczej jest ok. A czy kolejnosc ulozenia wkladow jest odobra? Od dolu: echfimech 1l., gabka, substratpro 2l.?

Dobra.


Jezeli NO2/NO3 utrzymuje sie na właściwym poziomie przed podmiana to filtrację mozna uznać za wystarczajacą.

Co do NO3 - to może być na niewłaściwym poziomie mimo dobrze spełniającego swoją rolę kubełka (nitryfikacja), albo właśnie dlatego

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.