Skocz do zawartości

Przemeblowanie malawi??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem zapytac czy w razie jakbym robił zmiane w akwa powiedzmy wywalenie kamoli wszystkich i zmiana ich na inne,podoba mi sie serpentynit:) konieczne jest odławianie ryb? jak wy to robicie jak cos zmieniacie w wystroju malawki

Opublikowano

Ja jak za pierwszym razem dokładałam kamienie i robiłam "przemeblowanie to spuściłam trochę wody, ale potem żałowałam, bo żeby kamień postawić na styro - wiadomo piasek trzeba odgarniać i tak mi wodę zamulił, że musiałam kamienie układać na ślepo, bo nic nie widziałam. Teraz jak zmieniałam na serpentynit, to wyłowiłam ryby i spuściłam całą wodę i było o wiele wygodniej. A rybom tak źle nie było, bo nawet tarło w garnku odbyły hehe :lol:

Opublikowano
A rybom tak źle nie było, bo nawet tarło w garnku odbyły hehe :lol:

poczuły że zbliża się ich koniec i jedyne co im przyszło do głowy to tarło na pożegnanie życia.

;)

Opublikowano

Haha musiały sobie jeszcze przyjemność sprawić :D Ale nawet te, które już inkubowały to donosiły do końca, więc chyba aż tak wielgachnego stresu nie ma przy odłowie, choć na pewno duży. W każdym razie ja na pewno jakbym jeszcze kiedyś robiła "przemeblowanie" to zawsze będę spószczać całość. Oczywiście wodę starą potem trzeba wlać, więc dobrze sobie zbierać butelki 5l czy coś innego :) (ja mam w piwnicy jakieś 50 na czarną godzinę :lol: )

Opublikowano

jedynym "problem" - nie problemem jest wlasnie zamulenie wody przez piasek. jak pewnie wiesz kamienie musisz poukladac na styro i dopiero obsypac je piaskiem, aby kopiace pyski nie przewrocily kamula. ja uzalezniam to wszystko od granulacji piasku- kiedys mialem grubu fajny piaseczek to nawet jak kopalem w dnie pol godziny to piasek momentalnie opadal, natomiast teraz w 450l mam piaseczek drobnej frakcji. ladniej wyglada ale jednak troche bardziej sie unosi i trudniej opada od grubszego..

Opublikowano

Ja mam własnie taki fajny piaseczek ze szybko opada i nie muli mi tak wody dosłownie rewelka jakis zwykły budowlany taki koles z innego forum mi załatwił mam jeszcze ze 50 kg tego piachu niby tak nie jest ładny ,ale jak sie w sadzi do akwa swiatło przyjdzie to jest ok zreszta nie musi byc super jasny i biały

Opublikowano

Ja też mam budowlany z Castoramy i mój muli strasznie. Ale jeśli masz taki, który Ci nie muli, to nie musisz wody spuszczać, tylko pamiętaj, żeby piasek odgarnąć, żeby ustawić kamień na styropianie