Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno zakupiłem nowy wkład ceramiczny do swojego filtra. Gdzieś wyczytałem żeby nie wymieniać od razu całego. Proszę o rady ile go wymienić?

Pragnę podkreślić, że miałem przebudowę mojego małego malawi ponad miesiąc temu i starej wody zostało około 40 %.

Opublikowano

ceramikę wymienia się w biologu co jakieś 2 lata. jeśli cały filtr masz wypełniony ceramiką to możesz wymieniać koszykami np po 1,5 roku pierwszy koszyk, po 2 latach drugi koszyk itd. ważene jest aby nie wymieniać całego złoza za jednym zamachem.

Opublikowano
  jurek035 napisał(a):
ceramikę wymienia się w biologu co jakieś 2 lata.

kurcze, moja jest już ponad 3 lata i jeszcze jej nie wymieniam.

Nie można napisać jakiejś daty i jej się trzymać, wiele rzeczy na to wpływa czy wymieniać ceramikę, nie tylko czas.

Ze stwierdzeniem, że nie należy wymieniać wszystkiego na raz się zgodzę.

A ceramikę zacznę wymieniać gdy przestanie mi spęłniać swoją funkcję, a nie jak jej latka miną.

Opublikowano
  jurek035 napisał(a):
a co masz w pozostałych koszykach?

w pierwszym od gory są waciki w drugim ceramika a na samym dole luzem są takie czarne kółka niewiem jak to sie nazywa :D ,nieche mi sie szukac :(

Opublikowano

masz rację że ceramika nie ma daty ważności. ale te 2 lata takie minimum jak dla mnie. jak działa to jej nie wyminiam.jesli ktoś jest nadgorliwy to może wymieniac ja za często zupełnie niepotrzebnie.

Opublikowano
  jurek035 napisał(a):
biobale masz na mysli? jeśli tak to wywal i włoż ceramikę w miejsce biobali.

W JBL-ach biobale są poza koszykami , na samym dnie , ceramiki ram nie wsadzisz , więc po co je wywalać?

Zostaw je , ceramikę będziesz wymienial , gdy przy normalnej pracy filtra ,odpowiedniej obsadzie baniaka , testy zaczną Co pokazywać NO2 , czyli za ....ileś tam lat.